Ádám Zoltán: Új Művek

Helyszín: 
Időpont: 
2011. március 11. 0:00 - péntek - 2011. április 8. 0:00 - péntek

Ádám Zoltán legújabb munkái számos újdonsággal szolgálnak a művész eddigi életművét figyelemmel kísérők számára. A kiállított művek mindegyike a művész megszokott környezetétől távoli helyekből és a hozzájuk tartozó hangulatokból merített inspirációt.

Az Ádám oktatói tevékenységéből adódó heti rendszerességű pécsi utazások és tartózkodások illetve egy nyári pálfai művésztelep olyan mértékű időbeli és térbeli kiszakadást jelentettek Budapest nyomasztóként megélt légköréből, amelynek eredménye egy friss, lendületet sugárzó, több sorozatból és többféle médiumból összeálló anyag lett, mely forma- és színvilágával felszabadultságot, s a szabadságélményből fakadó könnyedséget közvetít.

2011. február 4. 3:35 - Ádám Zoltán: Ritmusok (részlet) ©Ádám Zoltán: Ritmusok (részlet)
Ádám Zoltán: Ritmusok (részlet)

A kiállítás az Ádám Zoltán legújabb munkáinak derékhadát képviselő festészeti anyag mellett bemutatja a Pécsett készült helyspecifikus murális munkáinak fotódokumentációját, egy gazdag grafikai anyagot, illetve egy a helyszíre készült installációt.

A tenyérnyitől a 2x2m-es méretűig terjedő festmények két intenzív élményt dolgoznak fel, a hosszú vonatutak monotonitásában is változatos tapasztalatát, illetve a pálfai művésztelepen való tartózkodás különleges környezeti és hangulati hatásait. A várostól való megszabadulás szabadságélménye a tiszta és harsány színekben, a kevés és többnyire egyszerű motívum használatában, illetve a szögletes táblakép szigorúságának fellazítására tett kísérletekben érhető tetten. Sínek és vonatkerekek párhuzamosai, a vidéki parasztházak jellegzetes háztetői, kerítések, útszéli keresztek, gondosan művelt szántóföldek többek között a megfestett témák, a környezet egészen közeli vagy távoli nézetből megfigyelt, esetenként talán mellékes, de mégis speciális jelentőségű elemei, melyek a nagyvárosból önkéntes száműzetésbe vonuló ember figyelmét megragadva töprengésre, meditációra vagy éppen csak egy hangulat megélésére adnak apropót. Az olajfestmények élményanyaga a velük párhuzamosan született rajz- és akvarellsorozaton is végigkövethető, s a belőlük való merítésből elsőkézből tapasztalhatjuk meg azt, amely aztán a festményeken koncentráltabban, összesűrítve jelenik meg.

Pécsett az új kulturális negyed kialakítása kapcsán az elmúlt két évben többször nyílt lehetősége a művésznek arra, hogy lepusztult téglafalakon murális alkotásokat hozzon létre. Ezek a munkák visszaidézik Ádám 90-es évekbeli installációs aktivitását, s ezzel sokak számára kevésbé ismert oldalát mutatják meg. Az acb Galériában e helyspecifikus alkotások fotódokumentációja kerül kiállításra.

Hirdetés