Meseépítészeti Kiállítás

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. március 23. 18:00 - szerda - 2011. április 11. 18:00 - hétfő

Március 23-tól látható a FUGA Építészeti Központban a Meseépítészet kiállítás. A kiállítóteremben Bartos Erika rajzai tekinthetők meg. A kiállításra érdemes akár kisebb nagyobb gyermekeket is elvinni, hiszen ma Magyarországon nagyon sok gyerek az írónő történetein nő fel. Nekik ismerősnek lesznek a rajzok, festmények, hiszen a képek a Bogyó és Babóca, az Anna, Peti, Gergő vagy a Hoppla meséiből valók. Engem felnőtt létemre is elkápráztatott több olyan kép volt ahova újra és újra vissza kellett sétálnom, hogy minden kis apró részletet megfigyelhessek.

Bartos Erika építészként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Ma már ő a legolvasottabb építésznő. Elhagyta az építész pályát és gyerekeknek szóló könyvek írásába kezdett! Nem kis bátorságra vall egy sikeres karriert sutba dobni és valami teljesen másban kipróbálni magunkat. Bartos Erika remekül példázza azt, hogy egy nő több mindenben is kimagaslóan tehetséges lehet, és még a háziasszonyi vagy gyereknevelési feladatok mellett is megvalósíthatja álmait. Fogalmam sincs, hogy tudja a nap 24 óráját úgy beosztani, hogy ennyi mindenre jusson ideje. Nem titok, hogy Erikának három gyermeke is van. Ők Anna, Peti és Gergő. Róluk mintázza a sorozat figuráit. Napjaink legsikeresebb írónője, kb. 30 könyve megjelent már, emellett verseskötetek, leporellók, meseregények is fűződnek a nevéhez. Nemrégiben a „10 év 50 könyve” pályázaton az ő könyve lett az első a közönség szerint. Ez hatalmas mérföldkő lehet egy író pályáján, de ha ez még nem lenne elég a Bogyó és Babócát már mozivászonra is vitték, amit azóta a televízió is sugároz. A Gyerekkardiológiai Intézet pedig felkérte egy szívkatéterezésre váró gyerekeknek szóló könyv megírására. Minden elismerés, pozitív kritika, sok ezer eladott könyv után is a kiállítás megnyitóján, és a mozipremieren is egy szerény, visszafogott nőt láttam Erikában. Minden siker mellett ember tudott maradni, és ez példaértékű szerintem.

Elnézést kérek, hogy nem a konkrét kiállításról írok, mielőtt felmerülne a gyanú nem vagyok Bartos Erika menedzsere, és a marketingese sem. Nincs is rászorulva ilyen burkolt reklámozásra, őszintén írtam le e sorokat. Most pedig jöjjön a kiállításról való élménybeszámoló!

2011. március 23 és április 11 között tekinthető meg a kiállítás a Fugában (V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. a Ferenciek terétől két perc séta). Április 2-án mesevetítés is lesz délelőtt 11 órától szintén a Fugában, ahol a képek megtekintése ellőtt vagy után a gyerekek a Bogyó és Babóca illetve az Anna, Peti, Gergő filmeket nézhetik meg. A kiállítóteremben nagyon sok színes építészeti rajzot, festményt megnézhetünk. A rajzokon Budapest, Pécs, Szentendre és más városok épitészeti remekműveit ismerhetik meg a gyerekek. Mi felnőttek pedig megnézhetjük az általunk is jól ismert épületeket rajzokon. Komolyan mondom, hogy teljesen más érzéssel tölti el az embert, mint egy fotó vagy egy fekete-fehér kép. Minden olyan színes, vidám, meseszerű. Olyan jó lenne, ha minden budapesti, pécsi stb lakos ilyen színesnek látná a neves épületeket, és magát a várost.
A rajzok nagyon részletgazdagok és ami nagyon fontos, hogy pontos „másolatai” az épületeknek, szobroknak, helyeknek. Nagyon jónak találom a gondolatot, hogy a gyerekek ilyen módon ismerjék meg Magyarország nevezetességeit. Remélem, hogy a jövőben más városok is megrajzolásra kerülnek majd...

Nekem a legjobban a Szivárványpalota nevű festmény tetszett, ami a Hanna utazásaiból való. Annyira színes volt, és annyira pozitív energia sugárzott belőle, hogy én percekig csak álltam ott és néztem. Nagyon tetszett még a Hoppla meséiből a Sétatéri szökőkút rajza, ami Pécsett található. Bogyó és Babóca házikói minden évszakban le vannak rajzolva, azok is nagyon tetszettek. Ezeken kívül meg kell még említenem a Házsor és a Házsor éjjel című festményeket, amik szintén a Hanna utazásaiból valók. De félreértés ne essék minden kép nagyon tetszett.
Nagyon remélem, hogy sok gyermek láthatja majd ezt a kiállítás és megismerheti azokat a nevezetességeket, amiket esetleg még „élőben” nem volt szerencséje megnézni. Ajánlom a kiállítást az építészet szerelmeseinek, a családos embereknek, a gyermeklelkű felnőtteknek, a Bartos Erika rajongóknak, és mindenkinek akit érdekel hogyan lehet meseszépen megrajzolni a BME épületét, vagy a Fővárosi Állatkert bejáratát, a Margitszigetet, a Vajdahunyad várát, a Lánchidat, a Pécsi Dómot stb.