2018. november 15. - csütörtök

„Az afrikai Buena Vista Social Club” – Staff Benda Bilili

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1800, 3300, 4900, 5900 Ft
Időpont: 
2011. május 6. 19:30
Staff Benda Bilili (Fotó: Renau Barrett)

Mesébe illő történet a Staff Benda Bililié, hiszen a Kongó fővárosa, Kinshasa állatkertje környékén élő hajléktalanokból és mozgássérültekből alakult formáció néhány év alatt igazi világzenei szenzációvá vált. A hamisítatlan tánczenét játszó, temperamentumos kongói és kubai ritmusokat ötvöző zenekar ma már világturnén vesz részt, neves zenei díjjal ismerték el, a legpatinásabb koncerttermekbe kap meghívásokat. Az együttes első sikeres koncertje a londoni Barbican Centre-ben volt, 2011. május 6-án pedig a Művészetek Palotájában is bemutatkozik.

Staff Benda Bilili (Fotó: Renau Barrett)Staff Benda Bilili (Fotó: Renau Barrett)

Az együttes idősebb tagjai gyermekbénulás következtében váltak mozgássérültté, de kézpedálos triciklijüket úgy alakították ki, hogy abban gitározni is tudjanak, a ritmusszekció és a tánckar tagjai pedig az utcagyerekek közül kerültek ki. A puszta véletlen műve, hogy a Staff Benda Bilii rumba-, reggea-, funk- és rhythm and blues elemeit ötvöző zenéjének köszönhetően ma már a világ legnagyobb koncerttermeinek közönsége is ízelítőt kaphat Kinshassa mindennapjainak hangulatából. Hat évvel ezelőtt két francia filmes Kongó zenei életéről forgatott dokumentumfilmet, amikor rátaláltak az állatkert környékén élő és muzsikáló, különleges zenekarra. Azonnal változott a forgatókönyv, az egész filmet a szárnyas kerekes szék jelképet használó Staff Benda Bilili zenészeinek szentelték, amit 2010-ben Cannes-ban mutattak be, hazánkban először a Frankofón Filmnapok keretében volt látható, a filmet hivatalosan május 26-án mutatja be a Cirko Film. S a jelképként használt szárnyak rövid idő alatt a magasba repítették az együttest: a gyorsan megjelenő, Tres, Tres, Fort című, a kinshasai állatkert környékén rögzített albumuk 2009-ben a fROOTS magazin szerint az év albuma lett és még ugyanebben az évben a Staff Benda Bilili lett a World Music Expo nagydíjasa is.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.