2018. november 15. - csütörtök

Jávor Piroska & Asszonyi Tamás: Az idő felfüggesztése

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Skanzen
Időpont: 
2011. május 6 - 2011. augusztus 28

Jávor Piroska és Asszonyi Tamás szentendrei művészek munkáiból nyílik kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában május 6-án. Az idő felfüggesztése című tárlat több alkotását is a Skanzen ihlette, de olyan munkáknak is helyet ad a múzeum, melyeket a Skanzen Galériában láthat először a nagyközönség.

A szentendrei Skanzen inspirálta Jávor Piroska és Asszonyi Tamás közös tárlatának nagy részét. A művész házaspár a legősibb mítoszhoz, az emberré válás kezdetéhez, és a ház építéséhez nyúlnak vissza, és alkotják meg ezeket síkban és térben.

Ahogy a múzeum letűnt korok emlékeit őrzi, úgy gyűjtötte Jávor Piroska a különböző „kacatokat”, tollakat, leveleket, ecseteket, melyeket üvegbe zárva tár a közönség elé. A Skanzenbe áttelepített épületek történetét és üzenetét is közvetítik a művésznő alkotásai. A 16 darabos 40x40 cm-es „Ahány ház” sorozat, valamint az „Etűd” sorozat néhány darabja lesz látható.
A tárlat másik újdonsága Asszonyi Tamás szobor sorozata, amelyet a Skanzen faépítészeti emlékei ihlettek, kuriózumnak számítanak a művész életművében kevésbé jellemző nagyobb méretű faplasztikák, melyek a Skanzenben lesznek először láthatóak a közönség számára.

Jávor és Asszonyi az otthon megteremtésével kiválasztották az axis mundit, azaz a világ tengelyét, amely viszonyítási pontként szolgált számukra. Innentől kezdve közös útjuk kettévált és kettéválik a kiállításban is, mindkét művész a saját mítoszába vezeti be az érdeklődőt. Míg Jávor Piroska a labirintusok útvesztőiben próbálja felderíteni a végső igazságot, addig Asszonyi Tamás az álmok segítségével teszi mindezt.

A kiállítást Puhl Antal Ybl-díjas építész nyitja meg 2011. május 6-án, pénteken 17.00 órakor a Skanzen Galériában.
A kiállítás május 7-től augusztus 28-ig látogatható.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.