2018. november 16. - péntek

Öt Templom Fesztivál 2011

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. május 12 - 2011. május 16
Ferenczi György és a Rackajam, együttes

A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Öt Templom Fesztivált szervezői az őszről előrehozták tavaszra. Az időpont új, de a helyszínek a tematika és a vendégváró, templomajtó nyitogató szeretet a régi. Megtartva a régi hagyományokat, lesznek zeneiskolai koncertek, városjáró építészeti séták, művészettörténeti előadások, magyarázó istentiszteletek, koncertek és színházi előadások.

Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára az idei évben az angyal témakörére épülő tudományos konferenciát. A fesztivál öt napjának mindegyikére jut, templomi környezetbe illő alkalmi koncert. A hétvégén Matija Solce, a prágai DAMU tanára érkezik nemzetközi kurzusának növendékeivel, hogy a görög katolikus templom udvarán megnyissák alkalmi „lélekvendéglőjüket”.
Csütörtökön Fehérváry Lilla és Kátai Zoltán ad Mária énekekből és pünkösdi imádságokból összeállított alkalmi koncertet a görög katolikus templomban, pénteken a Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás vezetésével a Kossuth utcai katolikus templomban lép fel, szombaton a Custos Viol Consort és a Régizene együttes először játszik együtt a fesztiválszervezők kérésének eleget téve. Vasárnap a zsinagógában egy újabb premier, „Én nem tudom mit hoz a holnap...” címmel a Budapest Bár kiegészülve Sebestyén Bálinttal, a Győri Balett magántáncosával lép a közönség elé új színházi műsorával. A református templomban vasárnap este Ferenczi György és a Rackajam, hétfőn, a fesztivál zárásaként a Kányádi Sándorral kiegészült Kaláka együttes koncertezik.

Öt Templom FesztiválÖt Templom Fesztivál

“Melyik a világ leghosszabb utcája? Hát a győri Kossuth utca, hiszen hétezer év zsidó-keresztény kultúrtörténetén ível át, zenei világokon vágtat keresztül, lelkek millióit köti össze téren innen, időn túl. Öt templom, öt nagy felekezet, ötféle, mégis egyazon isteni tartalom, százféle, mégis egybeérő zenei-művészeti-lelki életszemlélet. Az Öt Templom Fesztivál idején úgy röppenünk Bachtól a bluesig, a folklórtól az alternatív muzsikáig, Pázmánytól Bizáncig, jazztől a gregoriánig, klezmertől a madrigálig, hogy közben megáll az órák mutatója, és az öröklét időzárványában üldögélünk a zsinagóga, a katolikus, a görögkatolikus, az evangélikus vagy éppen a református templom évszázados falai között. Isten hozta önöket a művészet nevű földrengés rezzenetlen epicentrumában!” - Lackfi János, József Attila-díjas író, költő

„Ahogy mondani szokták „szívem csücske” ez az esemény. Csodaszép benne az, hogy függetlenül attól, hogy valaki milyen felekezethez tartozik (egyáltalán tartozik-e valamilyen felekezethez) ide vonz felnőttet és gyereket, ifjat és öreget. Igazi fesztivál-hangulatot varázsolnak körénk ennek az eseménynek a szervezői. Amellett, hogy nagyon nívós vendégeket hívnak meg a mi környezetünkbe, azt tartom a legfontosabbnak, hogy segítik felfedezni és megbecsülni saját értékeinket. Felnyitják a szemeket arra, ami itt van a közvetlen közelünkben, elmegyünk mellette minden nap, de nem vesszük észre, valahogy – a megszokás miatt - nem tudjuk észrevenni és értékelni. Rádöbbenti az embert, hogy nem muszáj távoli csillagokat nézni, és értelmes lényeket keresni, hiszen itt vannak, itt élnek mellettünk. Talán ők a szomszédaink, vagy a legközelebbi munkatársaink, barátaink. Az Öt Templom Fesztivál egyik üzenete mindenképpen az: Fedezzük fel őket: a sajátunkat és a mieinket!” - Jánosa Attila, evangélikus lelkész

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Időpont: 
2018. december 1 - 2018. december 2
Mikulásvonat a gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik személyesen találkozhatnak a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket.

plakát

Idén 16. alkalommal jelentkezik az évről évre egyre népszerűbb MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál.