2018. április 26. - csütörtök

Privát labirintusok

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. június 3 - 2011. szeptember 18
autistaAutizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása látható a Magyar Nemzeti Galériában. Magyarországon első alkalommal kerül bemutatásra olyan, országos szintű válogatás, mely jelentős részben autizmussal élő alkotók műveiből áll.
A három hónapig megtekinthető kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Mosoly Otthon Alapítvány szervezésében, a Concorde Értékpapír Zrt. támogatásával jött létre.
Ez egy olyan kiállítási szituáció, amely az egyenrangúakként felvonultatott tárgyak révén kérdez és bemutat: a helyzetükből adódóan a társadalmi nyilvánosság perifériáján élő autista alkotók munkáihoz a kortárs képzőművészet néhány meghatározó képviselőjének művei közül válogat. A közös szereplés nem azonosságokra, hanem a kortárs képzőművészet egyes kifejezési formáival való elgondolkodtató egybeesésekre, hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Az autista munkák blokkjait elválasztó – néha azokkal párba állított – kortárs művek a környezetükre is reflektáló, továbblépni segítő hivatkozási pontok. A hangsúly a művek közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésén van, amely éppúgy vezethet a kortárs képzőművészetről alkotott vélemények árnyaltabbá tételéhez, mint az autizmusról alkotott kép sztereotípiáktól való megtisztításához, pontosításához. A tárlaton a 17 autizmussal élő alkotó mellett 9 kortárs képzőművész alkotása szerepel.
A kiállítás kurátorai Tarr Hajnalka képzőművész és Százados László művészettörténész (MNG). A rendezésben, illetve a kísérő rendezvények szervezésében Sepsey Zsófia művészettörténész (MNG) vesz részt.
Magyar Nemzeti Galéria, C épület, III. emelet
 
 
 
Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Garay Nagy Norbert: Boateng Kármen Stephanie

Budapest új kiállítóterében, a Budai Várban található Mikve Galériában, több hazai hírességről készült festményt is felfedezhetünk.

Munkácsy Mihály Párizsi enteriőr Olvasó nő

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei.

plakát

A francia Michel Bouvet a világ egyik legkeresettebb kulturális plakáttervezője.