2018. július 19. - csütörtök

A szabadság hangja

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. július 14 - 2011. augusztus 24

2010. július 14-én délután 4 órakor nyílik meg a Nádor u. 11. szám alatti volt Centrális Galéria kiállítótermében A szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúbancímű kiállítás.

Üdvözlő beszédet mond Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete, bevezető beszédet Varga György, a Szabad Európa Rádió Csehszlovák Szekciójának egykori budapesti tudósítója mond, a kiállítást Jan Kalous, a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet igazgatóhelyettese nyitja meg.

A szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúbanA szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúban

A Szabad Európa Rádió több mint négy évtizeden át sugározta műsorait a keleti blokk országaiba. Az adás megkezdésének 60. évfordulója alkalmából július 14-én kiállítás nyílik a Centrális Galériaközreműködésével, mely bemutatja a rádió történetét az amerikai kezdetektől a müncheni sugárzáson át egészen az 1994-es prágai költözésig.

A Szabad Európa Rádió jelentős szerepet játszott a hidegháborús konfliktusokban. A hagyományos sajtóorgánumokkal ellentétben a rádióhullámok könnyen áthatoltak a vasfüggönyön, terjesztve a "szabad szót". Akkoriban a rádió szerepe a tekintélyuralmi rendszerek elleni harcban hasonló volt, mint napjainkban az Interneté. Ezért aztán a Szabad Európa Rádió a kommunista titkosszolgálatok célkeresztjébe került -- az 1981-es bombamerényletben az épület egy része meg is sérült. A "szabadság hangja" több nyelven szólt: csehszlovák, lengyel, bolgár, román és magyar emigránsok beszéltek a müncheni mikrofonba a mindenkori célország nyelvén.

A kiállítás bemutatja az egyes osztályokat, valamint azt, hogyan hatottak az adások a hidegháborús korszak társadalmi-politikai eseményeire, így például az 1956-os magyar forradalomra vagy az 1989-es csehszlovákiai bársonyos forradalomra.

Rendezők: A Közép-európai Egyetem OSA Archívuma, a Szabad Európa/Szabadság Rádió Kutatóintézete dokumentumainak őrzője, a müncheni és a budapesti Cseh Centrum, a Cseh Külügyminisztérium intézetei, melyek kulturális és tudományos programjaikkal 11 éve képviselik a Cseh Köztársaságot a dél-német régióban és Magyarországon. A prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet a cseh kommunista közelmúlt tudományos kutatásának központja, s a csehszlovák állambiztonsági iratok archívumának kezelője. A Kelet-Európai Tanulmányok a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem és a Regensburgi Egyetem közös, kiemelt, nemzetközi és interdiszciplináris MA-képzése. A Collegium Carolinum cseh tartományi kutatóközpont több éves tapasztalattal rendelkezik a jelenkori kelet-közép-európai kutatások területén.

A kiállítás első, német nyelvű változata 2011. június 29-én nyílt meg Münchenben. A jelenlegi, angol és magyar nyelvű kiállítás Budapest után New Yorkban, Ljubljanában és más városokban is bemutatkozik.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

Waliczky Tamás

2018. július 4-étől a Molnár Ani Galériában.