A szabadság hangja

Időpont: 
2011. július 14. 0:00 - csütörtök - 2011. augusztus 24. 0:00 - szerda

2010. július 14-én délután 4 órakor nyílik meg a Nádor u. 11. szám alatti volt Centrális Galéria kiállítótermében A szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúbancímű kiállítás.

Üdvözlő beszédet mond Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete, bevezető beszédet Varga György, a Szabad Európa Rádió Csehszlovák Szekciójának egykori budapesti tudósítója mond, a kiállítást Jan Kalous, a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet igazgatóhelyettese nyitja meg.

2011. július 12. 20:35 - A szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúban ©A szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúban
A szabadság hangja - a Szabad Európa Rádió a hidegháborúban

A Szabad Európa Rádió több mint négy évtizeden át sugározta műsorait a keleti blokk országaiba. Az adás megkezdésének 60. évfordulója alkalmából július 14-én kiállítás nyílik a Centrális Galériaközreműködésével, mely bemutatja a rádió történetét az amerikai kezdetektől a müncheni sugárzáson át egészen az 1994-es prágai költözésig.

A Szabad Európa Rádió jelentős szerepet játszott a hidegháborús konfliktusokban. A hagyományos sajtóorgánumokkal ellentétben a rádióhullámok könnyen áthatoltak a vasfüggönyön, terjesztve a "szabad szót". Akkoriban a rádió szerepe a tekintélyuralmi rendszerek elleni harcban hasonló volt, mint napjainkban az Interneté. Ezért aztán a Szabad Európa Rádió a kommunista titkosszolgálatok célkeresztjébe került -- az 1981-es bombamerényletben az épület egy része meg is sérült. A "szabadság hangja" több nyelven szólt: csehszlovák, lengyel, bolgár, román és magyar emigránsok beszéltek a müncheni mikrofonba a mindenkori célország nyelvén.

A kiállítás bemutatja az egyes osztályokat, valamint azt, hogyan hatottak az adások a hidegháborús korszak társadalmi-politikai eseményeire, így például az 1956-os magyar forradalomra vagy az 1989-es csehszlovákiai bársonyos forradalomra.

Rendezők: A Közép-európai Egyetem OSA Archívuma, a Szabad Európa/Szabadság Rádió Kutatóintézete dokumentumainak őrzője, a müncheni és a budapesti Cseh Centrum, a Cseh Külügyminisztérium intézetei, melyek kulturális és tudományos programjaikkal 11 éve képviselik a Cseh Köztársaságot a dél-német régióban és Magyarországon. A prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet a cseh kommunista közelmúlt tudományos kutatásának központja, s a csehszlovák állambiztonsági iratok archívumának kezelője. A Kelet-Európai Tanulmányok a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem és a Regensburgi Egyetem közös, kiemelt, nemzetközi és interdiszciplináris MA-képzése. A Collegium Carolinum cseh tartományi kutatóközpont több éves tapasztalattal rendelkezik a jelenkori kelet-közép-európai kutatások területén.

A kiállítás első, német nyelvű változata 2011. június 29-én nyílt meg Münchenben. A jelenlegi, angol és magyar nyelvű kiállítás Budapest után New Yorkban, Ljubljanában és más városokban is bemutatkozik.

Hirdetés