2018. november 16. - péntek

Bacsó Kristóf Quartet feat. Németh Ferenc (USA)

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1700, 2900, 3700 Ft
Időpont: 
2011. szeptember 25. 19:30 - 22:00
Bacsó Kristóf kvartett, együttes

A Művészetek Palotája 2011-ben elindított új sorozata, a Jazzműhely keretében fellépő művészek és formációk különleges, máshol nem hallható zenei anyagokkal, gyakran világhírű művészek vendégjátékával várják a nagyérdeműt, ám a korábbiaktól eltérően ezúttal már nem csak a hét első napján.
A sorozat következő alkalmával, szeptember 25-én, a fiatal hazai jazzgeneráció egyik legkiemelkedőbb alakja, Bacsó Kristóf kvartettjével érkezik a Müpába, aki fragmentált, töredezett stílusával koncertjein a közönség kreativitására is épít.

Bacsó Kristóf a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán, a párizsi Conservatoire-on és a bostoni Berklee College of Musicon végezte tanulmányait, többek között George Garzone, Bill Pierce és Joe Lovano keze alatt. Európa számos országában fellépett már, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Tony Lakatos, John Patitucci vagy Eddie Henderson. Együttese, a Bacsó Kristóf Quartet 2008-ban megjelent Alteregos című lemezéről mind a közönség, mind a szakma elismerően nyilatkozott, az albummal igazán magasra helyezte a lécet a formáció. A szeptemberi koncertre azonban egy teljesen új produkcióval készül a zenekar, mely egy új lemez bemutatójának is tekinthető. A kvartett állandó tagjai közül Fekete-Kovács Kornél számos más, nemcsak a jazzrajongók számára ismert hazai formációban is közreműködik, míg Szandai Mátyás is közismert alakja a hazai jazzéletnek. Az est igazi különlegessége, hogy Németh Ferenc személyében egy olyan világsztár foglal majd helyet a dob mellett, aki a tengerentúlon is az egyik legkeresettebb ütőhangszeresnek számít. Egymás után nyerte a felvételeket az USA legjelentősebb jazzoktatási intézményeibe, így járt a Berklee Collee of Musicra, a New England Conservatoryra, és első magyarként valamint egyetlen dobosként a Thelenius Monk Institute-ba. Mára a világ minden táján keresett és elismert előadó, szüntelenül a jazzdobolás határait feszegeti és tágítja, olyan ikonokkal készített lemezeket, mint Herbie Hancock vagy Wayne Shorter.


Az új albumon hangsúlyosabb szerepet kap a zongora, így az est vendége Oláh Kálmán lesz. Mivel a felcsendülő dallamokat korábban még nem hallhatta a közönség, sőt az új album még címet sem kapott, nyugodtan állítható, hogy szeptember 25-én titkokra derül fény a Fesztivál Színházban… Műhelytitkokra. Egészen pontosan: Jazzműhely-titkokra.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.