Art Moments Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2012. augusztus 14. 0:00 - kedd - 2012. augusztus 20. 0:00 - hétfő

Az Art Moments Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivált 2012. augusztus 14-től szeptember 5-ig, részben a Virágkarneváli Hét ideje alatt rendezi meg Debrecenben a Hybridart Management és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. a Modem kiállító tereiben és a Kölcsey Központban.

Az Art Moments fesztivál debreceni helyszíne az országos rendezvénysorozat harmadik állomása. Korábban, július 5. és 12. között Budapesten, az Erzsébet téren, a Design Terminál és az Akvárium épületeiben debütált a fesztivál, illetve párhuzamosan, július 4-től 10-ig a Veszprémi Utcazene Fesztivál alatt a veszprémi közönség is láthatta a kiállításokat, filmes és zenei programokat. A Budapestről kiinduló fesztivál júliustól október elejéig járja az ország városait, a rendezvény egyes programjait Debrecen után, Balatonfüredre, Pécsre és végül Tokajba is elviszik a szervezők. Az Art Moments kiemelt partnerei Debrecenben a MODEM és a Kölcsey Központ.

Az Art Moments különleges vizuális művészeti programokat szervez pályakezdő művészek munkáiból, produkcióiból. A képzőművészeti, médiaművészeti, fotó- és filmes események mellett a vizuális művészetekhez kapcsolódó irodalmi és zenei rendezvények alkotják az országos programsorozatot.

A rendezvénysorozat célja egyrészt, hogy a fiatal művészvilágnak lehetőséget adjon a bemutatkozásra, másrészt, hogy a sokak által nehezen befogadható kortárs művészetet mindenki számára értelmezhető, szerethető formában mutassa meg.
A fesztivál programjai ingyenesek.

Egy kis ízelítő a programokból:
A SEJT kiállítás a MODEM-ben a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának műveit mutatja be. A kiállítás egyben vásár is; az érdeklődők pályakezdő tehetségek munkáit vehetik meg, amelyek egyszer remélhetőleg felbecsülhetetlen értéket képviselnek majd. A sejtfalakat formázó, biomorf installáción bemutatott tárlat megálmodója és kurátora Zsikla Mónika művészettörténész.

2012. augusztus 13. 9:10 - Art Moments ©Art Moments

A MODEM igazgatása alá tartozó Műterem Galériában a COLORS magazin címlapjaiból nyílik izgalmas tárlat. Az 1991-ben Oliviero Toscani által alapított magazin a multikulturalizmus eszméjét tűzte zászlajára. 1991–1996 között a lap vizuális világát a magyar származású Tibor Kálmán határozta meg, szenvedélyes és újító munkájával néhány év alatt grafikusi, tipográfusi, designtörténeti forradalmat vitt véghez. Kálmán és Toscani célja az volt, hogy egy elegáns megjelenésű magazint készítsenek, amely hitelesen képviseli a cég radikálisan őszinte nézeteit az aktuális társadalmi, politikai feszültségekről, mint például a rasszizmus, a háborús bűncselekmények, az AIDS vagy a súlyos környezetvédelmi problémák. A COLORS Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is jól ismert magazin, amely tematikus számaiban celebek és aktualitások helyett a világból összegyűjtött fotókon keresztül olyan marginális topikokat is körüljár, mint a téboly, a félelem, a nemi identitástudat vagy a boldogság. Magyarországon először az Art Moments fesztivál keretében láthatja a közönség ezeket a sokkolóan szókimondó, a világ ellentmondásaira rádöbbentő alkotásokat.

A Modem Multimédia-termében a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjainak Mona Lisa képében II. című intermédia - kiállítását láthatja a közönség. A videókból, fotókból és diavetítésekből álló tárlaton – amelyet Páll Evelin kurátor állított össze – az alkotók a technika eszközeit használva keresnek válaszokat különböző társadalmi, politikai és művészeti problémákra.

A divatrajongókra is gondolt az Art Moments; a Forum Hungaricum által szervezett „Gombold Újra! Divat a magyar 2.0” 2012-es öltözéktervezési pályázatának legkülönlegesebb munkáiból nyílik kiállítás a Kölcsey Központ galériájában. A „Gombold újra” a fiatal magyar divattervezők támogatására, bemutatására jött létre; célja megmutatni, hogy a hagyomány és a kortárs értékek összeegyeztethetőek. A pályázók a magyar divattörténet múltjából kiindulva terveztek hordható, ám izgalmas 21. századi ruhákat.

Akik pedig az Modem belső kertjében vagy a Baltazár téren kortyolgatják majd hűs esti italukat, közben a fesztivál szabadtéri mozi programjait is élvezhetik: ismert magyar nagyjátékfilmeket és a feltörekvő generáció rövidfilmjeit tekinthetik meg.
Ám a jó hangulat zene nélkül mit sem ér: a Roma Hungaricum Művészegyüttes az alternatív médiaművészeti kísérleteiről ismert VJ (visual jockey) Centrum közreműködésével egy szokatlan hangulatú produkciót ad elő a Baltazár téren felállított színpadon. A közönség kikapcsolódhat a Modem belső kertjében más zenei programokkal is: fellép Barkóczi Noémi és a Mayberian Sanskülotts, valamint a BOUNCE DJ formációval is találkozhat a mulatni vágyó fiatalság.

Az Art Moments Debreceni programjaival párhuzamosan a „testvérváros” Balatonfüredre, a Vaszary villába utazik az COLORS kiállítás képanyagának másik fele, hogy az utolsó nyári napokat kiélvező üdülők is láthassák a rendkívüli tárlatot. Az ősz záróakkordjaiként pedig szeptember 19-től 23-ig Pécsett, a Zsolnay Kulturális negyed ad otthont a programoknak, míg végül, a szüret idején Tokajba költözik a fesztivál.

A programokról részletesebben: www.artmoments.hu

Hirdetés