2018. október 21. - vasárnap

A Hammond-orgona doktora Budapesten - Dr. Lonnie Smith Trió

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2013. március 23. 21:30
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2013, logó

Maga a hangszerek királynője, az orgona tart egész napos audienciát az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az Orgonatúra a hangszercsalád számos arcát, stílusát hivatott bemutatni neves művészek és unikális produkciók segítségével.

Március 23-án tehát nem csupán a Művészetek Palotája orgonájával ismerkedhetnek az érdeklődők, de a dzsesszrajongók kedvencét, a Hammond orgonát is hallhatják majd, nem is akármilyen tolmácsolásban.

Két dolog sosem változik Dr. Lonnie Smithszel kapcsolatban: az emblematikus turbán és az összetéveszthetetlen dinamikájú orgonajáték. A Hammond-orgona mesterének senkiével össze nem téveszthető játékára George Benson figyelt fel annak idején – hamarosan pedig az egész világ Dr. Smith lába és pedáljai előtt hevert. Azon túl, hogy dalai saját jogukon is a dzsessztörténet klasszikusai közé emelkedtek, Dr. Lonnie Smith a popzenének is szerves részévé vált, hiszen dallamai, motívumai hangmintákként keltek új életre a kilencvenes évektől a hiphop-producerek kezei alatt.

orgona

A Lonnie Smith Trió (a másik két tag: Jonathan Kreisberg – gitár, Jamire Williams – dobok) budapesti fellépése ily módon nem csupán a dzsessz szerelmeseinek kínál felbecsülhetetlen élményt, de mindenkinek, aki kíváncsi egy darabka könnyűzene-történetre. A trió legújabb lemeze (The Healer) nemrég jelent meg a Smith hetvenedik születésnapjára létrehozott saját kiadó, a Pilgrimage égisze alatt – ebből is kapunk majd ízelítőt a Művészetek Palotájában.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Pianissimo! Duó

Szakcsi Lakatos Bélával és Müller Péter Sziámival nyit újra a legendás Kispipa.

Kleb Attila fotó

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla - Szakcsi Jr. 50. születésnapja alkalmából ünnepi koncertre gyülik össze a hazai jazzvilág színe-java.

Leonard Bernstein Office

Musical és kamaraopera ünnepli Leonard Bernsteint a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.