2018. június 20. - szerda

Az Első Bhutáni Filmfesztivál Magyarországon – és a világon

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művész mozi
Időpont: 
2013. április 30. 16:00
bhutan.jpg

A budapesti Művész Mozi ad otthont Magyarország és a világ első olyan filmfesztiváljának, ami kizárólag a Bhutáni Királyságról szól. A 20 egyedileg válogatott filmből álló program jól reprezentálja a hazánkban ismeretlen bhutáni filmtermést,

a dokumentumfilmektől a rövidfilmeken át a nagyjátékfilmekig, amelyeket tapasztalt, sokszor nemzetközi díjakat nyert rendezők vagy éppen fiatal, kísérletező filmesek készítettek. A bhutáni és külföldi alkotók között találjuk a Bhutánban forgatott “A kis Buddha” c. filmben résztvevő Khyentse Norbut, vagy a “Hét év Tibetben” c. filmben Brad Pitt mellett a tinédzser dalai lámát alakító Jamyang Jamtsho Wangchuk-ot.

Ez a különleges fesztivál nem csak a saját hangját kereső, sokszor üdítően egyszerű és őszinte bhutáni filmművészet, hanem egy egész ország bemutatásáról szól. Egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a nézők megismerjék a távoli és ismeretlen Bhutáni Királyság kultúráját, művészetét, ősi tradícióit, mindennapjait, a Bruttó Nemzeti Boldogság koncepciót, a buddhista hagyományokat, az érintetlen természeti szépségeket éppúgy, mint a modernizáció és globalizáció szülte kihívásokat.

A filmek mellett szakértői kerekasztalbeszélgetések, tea-sarok és egy fotókiállítás is várja az érdeklődőket, megmutatva azt is, hogy mi, magyarok, hogyan látjuk ezt a csodálatos és tiszteletreméltó országot. A meghívott előadók között van Jaksity György közgazdász, Hidas Gergely és Zentai György indológusok, Vajdovich Györgyi filmtörténész illetve Arun Bhattarai hazánkban tanuló fiatal bhutáni dokumentumfilmes.

Részletes program: http://muveszmozi.hu/programok/az-elso-bhutani-filmfesztival-magyarorszagon-es-vilagon

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

plakát

Elfogytak a Sziget diákjegyek és már nem lehet kapni augusztus 11-12-13-ra, azaz szombat-vasárnap-hétfőre szóló háromnapos bérletet sem az idei fesztiválra.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.