Art Market 2013

Helyszín: 
Időpont: 
2013. november 28. 0:00 - csütörtök - 2013. december 1. 0:00 - vasárnap

Art Market Budapest 2013 – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásár, 2013. november 28 - december 1.; Budapest, Millenáris. 20 ezernél több látogatóra, növekvő nemzetközi érdeklődésre számít Budapesten Kelet-Európa vezető művészeti vására.

2011-ben első alkalommal került megszervezésre az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár. Az elmúlt két év sikerei, a már a második évben elért tizenhatezer fő feletti látogatottság és jelentős nemzetközi érdeklődés, a teltházas kiállítási csarnokok, a hazai és külföldi elismerések egyértelművé tették, hogy a művészeti világnak és a széles

közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges találkozóra. A Kelet-Európa legdinamikusabban fejlődő és számos tekintetben már most vezető kortárs művészeti vásárává fejlődött esemény Magyarország egyik legfontosabb képzőművészeti programja és kulturális turisztikai vonzereje. Az Art Market Budapest 2013 szervezői az eddig elért eredmények továbbfejlesztésén dolgoznak. Az Art Market Budapest olyan művészeti, társadalmi és társasági esemény, amely látványos és élvezetes formában teszi a képzőművészetet könnyen hozzáférhetővé. Közép-Kelet-Európa művészeti életének meghatározó elemeként kiemelt célja a széles közönség mobilizálása, a látogatók számára magas színvonalú nemzetközi művészeti tartalom biztosítása, nem utolsósorban pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékának nemzetközi bemutatása és népszerűsítése. A vásár idején, 2013. november utolsó hetében Budapest ismét Közép- és Kelet-Európa művészeti központjává, Európa egyik kiemelt művészeti célpontjává válik. A nemzetközi vásár 2011-es bemutatkozása óta elért látványos fejlődés tekintetbe vételével és a program egyes elemeinek továbbfejlesztése révén a szervezők nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményeket várnak az idei eseménytől, a látogatók számát 20 ezer fölé kívánják emelni, a Budapesten eddig kiállított országok mértékének további növekedésére számítanak.

Az előkészületek folyamatosan zajlanak, a kiállítókkal való egyeztetések, a kommunikációs tevékenységek előkészítése, a partnerekkel való kapcsolatok megerősítése és további bővítése még folyamatban van, az Art Market Budapest 2013 kapcsán tervezett fejlesztések egy része azonban már most körvonalazódik.

Marad és bővül a bevált helyszín. A Millenárissal kialakított stratégiai együttműködés keretében az idei évben is a rendkívül vonzónak és népszerűnek bizonyult helyszín várja majd a vásár kiállítóit és vendégeit. A 2012-re a Millenáris egy újabb kiállítási csarnoka bevonása következtében 70%-kal megnövelt kiállítási alapterület összesen közel 6.000 négyzetméteren mintegy 100 kiállító befogadására vált alkalmassá. 2012-ben hozzávetőlegesen 1.300 folyóméternyi kiállítási falfelületen és a rendelkezésre álló kiállítótérben közel 450 művész jutott bemutatkozási lehetőséghez. A kiállítási csarnokok bizonyos mértékű tervezett átalakításának köszönhetően a kiállítási terület az idei évben tovább nőhet. Újabb kiállító országok. Az Art Market Budapest keretében az eddigi két évben összesen 14 ország galériái mutatkoztak be, idén a résztvevő országok száma tovább növekszik majd. Komoly nemzetközi eredmény, hogy már a vásár második évében több külföldi, mint hazai kiállító várta a közönséget. A vásáron eddig valamennyi jelentős magyarországi kortárs galéria bemutatkozott, a hazai kiállítók tekintetében a vásár szervezői 2013-ban arra törekszenek, hogy a nemzetközi vásárokon rendszeresen kiállító, magas szakmai színvonalat képviselő vezető galériák az eddigieknél is hangsúlyosabban mutathassák be koncepcióikat. Kényelmesebb nyitva tartási idő. Az elmúlt évek tapasztalatai és a kiállítóktól érkezett visszajelzések alapján a vásár módosított időben, mindennap 11.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva, illetve az eddigi csütörtök helyett a kapukat pénteken zárja majd később (22.00 órakor). Tovább növekvő látogatói érdeklődés. Az Art Market Budapest már 2011-ben 12.000 nézőt vonzott, és ezt egy év alatt több mint  harmadával növelve a tavalyi évben 16 ezer feletti látogatója volt a vásárnak annak ellenére, hogy 2012-ben a vásár szombati napja munkanapnak minősült. A látogatók száma többek között az esemény eddigi népszerűségének, a visszatérő nézők magas arányának, az intenzív kommunikációs kampánynak köszönhetően a szervezők várakozása szerint 20 ezer felett alakulhat 2013-ban.

Védnökök. Az Art Market Budapest az idei évben is ugyanazt a két kiemelkedő személyiséget kéri fel a védnöki szerep betöltésére. 2011 óta a vásár patrónusa  Nancy G. Brinker, műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, egykori budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete illetve a nemzetközileg is nagyra becsült diplomata, Martonyi János külügyminiszter. Nemzetközibbé váló szakmai testület. A vásár Szakmai Testülete (Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének alelnöke, Einspach Gábor, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója, Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója,Gaudens Pedit osztrák galériatulajdonos és műgyűjtő, Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora) felkérése mellett a Testület további tagokkal bővül. A felkérést elfogadva a Testület tagjai közé 3 további galériatulajdonos, a berlini Nicole F. Loeser (Whiteconcepts Galéria), a ljubljanai Dejan Sluga (Photon Galéria) és a bukaresti Adina Zorzini (Zorzini Galéria) került.

Kiemelt művészeti téma: „La grande migration”. Az Art Market Budapest vonzerejének és különlegességének növelése céljából a szervezők minden évben kiemelt témát választanak, és ezt komplex módon mutatják be a közönségnek. A korábbi programok (kortárs cigányművészet, kelet-európai fotográfia, a kolozsvári művészeti sikertörténet, a zsidó identitás megjelenése a kortárs képzőművészetben) után az idei vásáron a migráció, azaz az el- és bevándorlás társadalmi jelenségének képzőművészeti eszközökkel való feldolgozása kap kiemelt szerepet. A „La Grande Migration” munkacímű program keretében elsősorban a kiállítók által képviselt művészek bevonásával létrejövő kurátori kiállításon, illetve kiegészítő szakmai programelemek keretében kerül bemutatásra ez a regionálisan és globálisan is releváns téma.

Továbbra sincs korhatár. A fiatal generáció művészetre nevelése az Art Market Budapest kiemelt törekvése, a díjmentes múzeumpedagógiai foglalkozások az eddigi években ezres nagyságrendben vonzottak iskolás érdeklődőket a vásárra. A fiatal látogatók által leadott szavazatoknak köszönhetően a  bukaresti 418 Galéria az idei évben kedvezményesen állíthat ki. A program továbbfejlesztéseként a szervezők 2013-ban a Budapesttől távoli iskolák számára utazási támogatást kívánnak nyújtani. „A korábbi években bevált elemek, így például az ’Inside Art’ szakmai beszélgetések, a kiegészítő társművészeti események, a nemzetközi VIP program megtartása és továbbfejlesztése mellett a külföldi és hazai érdeklődőkkel folyamatos tárgyalások zajlanak a vásár további programokkal és partnerekkel történő kiegészítéséről. A cél változatlan, az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető kortárs vásáraként, Európa egyik kiemelt művészeti eseményeként kívánja a folyamatosan növekvő kiállítói és látogatói érdeklődést kielégíteni, és jelentősen hozzá kíván járulni Budapest kulturális vonzerejének növeléséhez, művészeti központként való sikeres bemutatkozásához.” – nyilatkozta Ledényi Attila, a vásár igazgatója.