A narancslé útja – facsarva, Brazíliából (nov. 29.)

Helyszín: 
Jegyár: 
A vetítés ingyenes, a helyszínen 1000 Ft-ért támogató jegy vásárolható.
Időpont: 
2013. november 29. 18:00 - péntek

Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, és az ital útja a fogyasztókig elégedetlenséggel és méltánytalansággal van kikövezve. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és Bombera Krisztina Brazíliában forgatott filmjében bemutatja azokat az embertelen munkakörülményeket, amelyek között a Magyarországon is legnépszerűbb gyümölcsléként fogyasztott narancslé készül.

A film háttere

Az elmúlt évtizedekben a szupermarketek élelmiszerpiaci részesedése egyre nőtt, és mára kulcsszerepet játszanak a fogyasztói igények alakításában. Vezető piaci helyzetüknek köszönhetően jelentősen befolyásolják azt is, hogy beszállítóik hogyan és milyen élelmiszereket termesztenek, hogyan dolgozzák fel vagy hogyan csomagolják azokat.
Végső soron emberek százmillióinak életére és környezetére is komoly hatással vannak. A TVE 2009 óta kutatja: hogyan. Az egyesület önálló kutatásokat végzett a szupermarketek fenntarthatósági hatásairól, és egyes termékek útját vizsgálva mutatja be a szupermarketek kezében koncentrálódó vevői erő hatásait.
Nem túlzás tehát azt állítani, hogy előkelő piaci helyzetüknél fogva a helyzet megoldása is javarészt az ő kezükben van.

A filmet a 2013. november 29-én mutatjuk be először a nagyközönségnek, melyre szeretettel várunk!

A cikk bevezetőjében csak egy 10 perces rövidített változat látható. A bemutatón vetített hosszabb filmben nagyobb hangsúlyt helyezünk a lehetséges megoldások bemutatására, így a méltányos kereskedelem, a törvényi szabályozás, az önszabályozás és a fogyasztói mozgalmak eszköztárának megismerésére.

A bemutató után pódiumbeszélgetést tartunk a magyarországi és a brazil termelők és termelés párhuzamairól, a termelők kiszolgáltatottságáról, a kereskedelmi lánc méltányosságáról. A beszélgetést a film riportere, Bombera Krisztina moderálja, részt vesz rajta a Gulyás Emese (Tudatos Vásárlók Egyesülete), valamint a témával foglalkozó szakmai képviselők, kutatók, közéleti emberek.

A bemutatóra regisztráció szükséges itt!

A narancslé útja – facsarva, Brazíliából (2013)
Szerkesztő riporter: Bombera Krisztina
Rendezte és fényképezte: Vizi Attila