Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában

Időpont: 
2014. április 30. 19:00 - szerda

Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában című sorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 2. rész - Mozart nyomában. Rendező: Phil Grabsky. Narrátor: Julie Stevenson. Bemutató: 2014. április 30. 19:00. Ismétlés: 2014. május 4. 11:00 és május 12. 19:00.

Kitűnő „koncert-dokumentumfilm” több mint 70, Mozartot a leghitelesebben tolmácsoló művésszel készített interjúval és zeneművekkel. A Mozart nyomában valójában egy krimi, melynek szálai - Mozart összesen közel 40 000 km-es utazásainak következtében - a klasszikus Európa, sőt maga a zseni lényének mélyére hatolnak. A következő művészóriások szólalnak meg filmben: Ronald Brautigam, Renée Fleming, Magdalena Kožená, Lang Lang, Louis Langrée, Julian Rachlin, Roger Norrington, Imogen Cooper, Škampa Quartet, Orchestra of the 18th Century, a Salzburg Camerata… és még számos további Mozart szakember.

A dokumentumfilm határain belül mozogva a Mozart nyomában a megkomponált zeneműveken és kiterjedt levelezésén keresztül eleveníti fel a zeneszerző életét. A K1 és a K626 (Requiem) ívéből közel 80 művet mutat be kronologikus sorrendben, hogy Mozart zenéjének és életeseményeinek párhuzamára rávilágítson. Mindennek ellenére a zene marad a középpontban, az életrajzi elemek csak fel-felvillannak, mintegy kirakósként állnak össze. Olyan jelentős zenetudósok és szakértők megfontolt véleménye révén, mint Jonathan Miller, Cliff Eisen, Nicholas Till, Bayan Northcott vagy az ifjabb Stanley Sadie, egy új, eleven képet kapunk a zeneszerzőről.

A szakvélemények szétoszlatják a közkeletű legendákat Mozart tehetségéről, egészségéről, kapcsolatairól, jellemvonásairól és haláláról, hogy egy objektív képet kapjunk a mesterről, aki sokban különbözik Milos Forman Amadeusától. A Juliet Stevenson narrációjával és Samuel West által kölcsönzött Mozart-hanggal készült filmben több mint 70 szakértő került mikrofonvégre, és a legjobbak tolmácsolásában hangzanak el a Mozart művek: Christophe Rousset, Sir Roger Norrington, René Jacobs, Sir Charles Mackerras, Renée Fleming, Magdalena Kožená, Sandrine Piau, Ian Bostridge, Gerald Finley, Sir Thomas Allen, Imogen Cooper, Pierre Laurent Aimard, Leif ove Andsnes, Lang Lang és a Škampa Quartet. A Frans Bruggen’s Orchestra of 18th Century és Ronald Brautigam adja elő a zenekari művek legtöbbjét, de a dokumentumfilm élő előadásokból is idéz, mint amilyenek a Vienna Philharmonic, a Norwegian Chamber Orchestra, az Academy of St Martin in the Fields, a Salzburg Camerata, a Bayerischen Rundfunks, a Concerto Köln, a Netherlands Opera, a Staatskapelle Berlin és a Prague Estates Theatre koncertjei.