011 FESZTIVÁL - Most a fiatalok járnak színházba

Helyszín: 
Időpont: 
2014. június 7. 19:30 - szombat - 2014. június 11. 20:00 - szerda

A 011 Alkotócsoport 2014. június 7-11. között rendezi meg az első 011 Fesztivált Budapesten. A fővárosi színházakban repertoáron lévő, saját darabokból felépülő fesztivál a fiatal színházi generációra kívánja felhívni a figyelmet.

26 színész és 11 alkotó 4 műfajban létrehozott munkái mutatkoznak be a szélesebb közönségnek a Bárka Színházban, az Átriumban és a Thália Színházban. A programban lesz többek között Magyarországra adaptált Tarantino "best of", a Kutyaszorítóbban, architekturális térvetítéssel megspékelt budapesti drogtrip, az Óz a nagy varázsló szereplőivel a Meanwhile in Kansas, élőben készülő taxis film a Droszt, és egy új bemutató, Vinnai András párkapcsolati science fiction-je a Garzonpánik Szabó Győző, Pálos Hanna és Klem Viktor szereplésével.

A szervezők ezen kívül közönségtalálkozóval, koncerttel (Tasnádi Bence zenekara az Ed Is On), nyitó-, záró- és gengszterbulival, valamint meglepetésekkel készülnek. A fesztivál bevételéből a 011 Alkotócsoport 2014-2015-ben más fiatal társulatok projektjeit kívánja támogatni.

„ Új típusú közönségünk mindig is része volt az alkotófolyamatnak. Szeretnénk egy olyan hetet, amikor együtt lehetünk és egymásból inspirálódhatunk azokkal, akiknek velünk együtt magasan van a vizuális és történetbefogadó ingerküszöbe és nyitottak az új narratívákra. Mi a húszas-harmincas generációnak készítünk előadásokat. Nem a hazai közegben megszokott ideológiai alapú színházat csinálunk, hanem igyekszünk zsigerileg ható, erősen vizuális, komplex színházélményt adni. Szeretnénk, hogy a fesztivál minél szélesebb körben ösztönözze kipróbálásra azokat, akik eddig ódzkodtak a színháztól, de például egy jó mozifilmre bármikor vevők” - mondta Radnai Márk, művészeti vezető, a 011 Fesztivál programfelelőse. „A fesztiválra ugyanaz lesz jellemző, mint a bemutatott színpadi munkáinkra: igényes, de nem elitista. A popkultúrába ágyazott, de úgy, hogy közben nem a kisebb ellenállás felé halad. Magyar színházban szokatlan, a való életre, a fiatalok problémáira relevánsan reagáló és érzékszerveket megmozgató élményekkel szolgálunk.”

A -011- Alkotócsoport rövid fennállása alatt több műfajban, különböző előadásokat hozott létre. Ami összeköti őket az a modern, színházi konvenciókat felrúgó filmszerű narratíva és a látvánnyal, valamint az alapvetően nem színházhoz kapcsolódó technológiákkal való kísérletezés. A csoport mögött nem áll társulat, bár többnyire ugyanazok a fiatal színészek szerepelnek előadásaikban. A kreatív stáb tagjai: Radnai Márk, rendező, Cseh Renátó látványtervező és Ivanyos Ambrus dramaturg. Az előadások elsősorban nem megírt darabokból születnek, a szövegkönyveket az alkotók írják, színészi improvizációk, helyzetgyakorlatok, és külső források felhasználásával.

Előadásaikra elsősorban a huszas-harmincas korosztály kíváncsi.