Állati (jó) könyvtár és sok újdonság az Állatkertben

Időpont: 
2014. június 20. 9:00 - péntek - 2014. június 22. 18:00 - vasárnap

2014. június 20-án vette kezdetét a péntektől vasárnapig tartó Állati (jó) könyvtár elnevezésű háromnapos program a Fővárosi Állat- és Növénykertben, melynek ideje alatt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár „állatkerti fiókkönyvtárral” várja a látogatókat.

Az esemény hivatalos megnyitóján adták át az új Ausztrál ösvényt és a Pampakifutót is. Az előbbiben a közönség akár be is mehet a kenguruk és az emuk közé. Utóbbi a sörényes hangyászok otthona: ezt a különleges állatot több mint egy évszázada nem láthatta az Állatkert közönsége. Megkezdte idei szezonját a népszerű Lepkekert is.

Az idén 110 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Fővárosi Állat- és Növénykert közötti együttműködés éppen egy évszázada kezdődött meg. A két intézmény akkori igazgatói, Szabó Ervin és Lendl Adolf ugyanis remek szakmai és emberi kapcsolatban álltak, amelynek nyomán 1914-ben egy állatkerti mozgókönyvtárat hívtak életre. A mozgókönyvtár könyveit egy külön e célra épített kiskocsin vontatta körbe az állatkerti sétautakon egy – később pedig kettő – ceyloni törpeszamár. A könyveket állatkerti bérlettel lehetett kölcsönözni, és azokat a séta során, vagy akár az egyik padra leülve lehetett olvasgatni, majd távozáskor a főbejárat mellett kellett leadni. A kölcsönözhető könyvállomány kezdetben kétszáz kötetnyi volt, ezt azonban az érdeklődés nyomán hamarosan ötszázra kellett bővíteni. A könyvek között ismeretterjesztő és szépirodalmi kötetek is akadtak. Az állatkerti mozgókönyvtár egészen az első világháború végéig működött. Sajnos a mozgókönyvtár kocsija nem vészelte át az azóta eltelt időket, de néhány régi fénykép még emlékeztet erre a szolgáltatásra.

Az éppen száz esztendeje életre hívott állatkerti mozgókönyvtár emlékére a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár júniusban három napra újra kint lesz az Állatkertben. 1914. május 1-jén indult útjára a budapesti állatkertben az a csacsifogat, melyen, rendhagyó módon, könyvek sorakoztak. A fogatot a Fővárosi Könyvtár mozgókönyvtárként használta, kölcsönzésre válogathattak belőle könyveket az olvasók. A centenáriumi évforduló alkalmából 2014. június 20. és 22. között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Fővárosi Növény- és Állatkert Állati (jó) Könyvtár! címmel játékos olvasás- és könyvnépszerűsítő akciót szervez. Az állatkert bejáratánál kialakított könyvtári sátorban a könyvkölcsönözés mellett állatmesékkel, állattörténetekkel kapcsolatos játékokkal, az állatsimogatóból érkezőket játékos könyvsimogatóval is várják.

Meghívott vendégeik állatokhoz kapcsolódó műveiket mutatják be a könyvkuckóban:
június 20-án (pénteken) 15:00 órától Nógrádi Gábor
június 21-én (szombaton) 16:00 órától Varró Dániel
június 22-én (vasárnap) 16:00 órától Bosnyák Viktória
hívja közös olvasására, beszélgetésre az állat- és könyvbarátokat.

A játékokban résztvevők könyvjutalmakat és apró nyereménytárgyakat vihetnek magukkal emlékül. A programra minden állatokat és könyveket szerető gyermeket és felnőttet szeretettel várnak

Hirdetés