Népszerű operák és balettek az Uránia nyári programjában

Időpont: 
2014. július 6. 0:00 - vasárnap

Az Uránia Nemzeti Filmszínház nyáron is változatos programot kínál az opera- és balett rajongók számára.

A New York-i Metropolitan Opera műholdas élő közvetítései és felvételről vetített válogatás-programjai évről évre egyre több embert vonzanak világszerte a mozivásznak elé. Kéthetente a Metropolitan Opera korábbi sikerdarabjait vetítik, az operaválogatás keretében az Uránia látogatói is újra átélhetik a sztárszereposztásokkal színre vitt Met-produkciók élményét: többek közt Verdi, Puccini és Gounod remekműveinek ismert dallamai csendülnek fel a filmszínházban. A balett válogatásban a San Francisco Balett, a Teatro Real Madrid és a moszkvai Bolsoj Balett egy-egy előadása kapott helyet.

Július 6-án a San Francisco Balett előadásával veszi kezdetét az Uránia nyári balett válogatása. A sorozat nyitányaként Lera Auerbach A kis hableány című balettje látható, mely Hans Christian Andersen klasszikus meséjén alapszik. A produkcióban a Hamburg Balett igazgatója és vezető koreográfusa, John Neumeier sikerrel ötvözte a táncot, a drámai elbeszélést és a látványt, melynek eredményeképp egy lenyűgöző meseadaptáció született.
A válogatásprogram folytatásaként Antonio Gades és Carlos Saura legendás flamenco-balett előadása, a Carmen kerül műsorra augusztus 3-án. A Teatro Real Madridban rögzített, szenvedélyes és életteli előadás páratlan módon jeleníti meg a tradicionális spanyol flamenco kirobbanó erejét és érzelmi töltetét.
A nyári táncművészeti válogatást Hacsaturján klasszikusa, a Spartacus zárja augusztus 24-én, a moszkvai Bolsoj Balett előadásában. A művet 1960-as bemutatása óta a legnagyszerűbb balett produkciók közt tartják számon a Bolsoj repertoárjában. Jurij Grigorovics látványos koreográfiával és díszletekkel színre vitt, grandiózus előadásának címszerepét Mihail Lobukin táncolja, partnerei a darabban Anna Nikulina, Alekszandr Volcskov és Szvetlana Zaharova.

Július 16-án egy igazi különlegesség látható: Az elvarázsolt sziget című barokk pasticcio, melynek zenéje Händel, Rameau, Vivaldi és további szerzők műveiből került összeállításra, szereplői és története pedig két Shakespeare színműből, a Szentivánéji álomból és A viharból lehetnek ismerősek. A Joyce DiDonato és David Dainels főszereplésével színre vitt mű 2012-es világpremierje hatalmas sikert aratott szerte a világon. Július 30-án első alkalommal látható hazánkban Gounod érzékeny Shakespeare-értelmezése, a Rómeó és Júlia Met-produkciója, melynek címszerepeit a figyelemre méltó tenor, Roberto Alagna és a sztár szoprán Anna Netrebko énekli. Az előadást – melyben a zenekart Plácido Domingo vezényli - szeptember 20-án megismétlik. Augusztus 13-án a hírhedt amerikai „Vadnyugat” Puccini zenei víziójában, A Nyugat lányában elevenedik meg a mozivásznon. Deborah Voigt partnerei a sajátos hangulatú „western-operában” Marcello Giordani és Lucio Gallo. Verdi remekművét, az Otellót a két évvel ezelőtti, nagy sikerű elő közvetítés után augusztus 27-én láthatja viszont a közönség, Johan Bothával és Reneé Fleminggel a főszerepben.

Az egyes előadások részletes szereposztása az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján olvasható. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.

Hirdetés