Palya Bea: Nő koncert a Magyar Dal Napján

Jegyár: 
1000 Ft
Időpont: 
2014. szeptember 14. 20:00 - vasárnap

Palya Bea énekes, dalszerző, előadóművész, író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene). Leginkább saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk.

Tizenegy szólólemezében nyomon követhető az a folyamat, ahogyan játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. 2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának. Az anyaság Bea életében egy új életszakasz kezdetét jelenti, melyhez új dalok és új zenészek, új zenekar is társul. Bea így ír erről az időszakról:

„Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar. Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekes-dalszerzőé… és a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban. 

A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, Kelet és Nyugat közt folyton utazgatva születik. Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a jazz és más improvizált zenék is, meg az is, amit a nagy dalíró egyéniségektől tanultam. Zenésztársaim is hozzák a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, több szólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk, kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, bandává zenéljük magunkat.

A közös zenélés során megszülettek olyan dalok, mint a Hívlak téged, amelyben minden nőt egybeterelek, hogy segítsenek új és könnyebb életmesét írni, az anya-lánya összeolvadós szerelméről szóló Szavak nélküli, vagy az Emberállat, amely nőstény titkokat mesél el. De születtek olyan slágerek is, mint a Szabadon, ahol már nyoma sincs a régi keservnek, nincs más, csak szárnyalás.”

Az új dalok 2013 decemberében a Magyar Rádió 8. stúdiójában lettek rögzítve, az ott felvett szerzeményekből összeálló új, Nő című lemez márciusban jelent meg. A hangfelvételek mellett azonban gyönyörű videófelvételek is születtek, melyeket Bea Facebook oldalán tett közzé. Arról, hogy miért kerültek nyilvánosságra ezen anyagok a lemezmegjelenés előtt, Bea így ír rajongóinak:

„Szeretném, ha sokan hallgatnátok a számokat, szeretném, ha nem csak fotókról és interjúkból tudnátok rólam, hanem megismernétek a zenéimet. A népdalénekes megnevezést is szűkösnek érzem magamra, és ha már címke kell, az énekes-dalszerző sokkal inkább megmutatja, miben rejlik az én igazi erőm. Ezért is készült el ez a videósorozat a tizennégy dalról, hogy hallgassátok, osszátok meg, használjátok, élvezzétek, énekeljétek egyedül a zuhany alatt, vagy velem és a tömeggel ordítva a koncerten. Az én életem rengeteget változott a daloktól, és izgatottan várom, vajon a tiétek fog-e. Én ennek az öt delejes férfinek a támaszától csak még teljesebb nővé váltam. És talán a dalok mellékhatása az is, hogy egy kicsivel jobban értem magam, meg a másik nemet. Remélem, sikerült vágyaitokat felkorbácsolnom, birizgálni az érzék-és más szerveitek, különös tekintettel a fületekre és a szívetekre… „