Fényszínház: Jelenések

Jegyár: 
1600 Ft
Időpont: 
2014. november 6. 19:00 - csütörtök

A fény az emberi történelem során mindig óriás erejű szakrális szimbólum volt. A társulat hisz abban, hogy a fény jelenléte a templomban különös erővel szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük magunk és mások életét. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújt a léleknek.

A Jelenések című előadásban korunk nyelvén, multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozzák fel az egyik legrégebbi imát, a Miatyánkot egy nagymama élettörténetén keresztül. A lézergrafikákat Simon András grafikusművész teszi feledhetetlenné, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó. Különleges vonalvezetésű grafikáit látványosan emeli ki a lézerfény textúrája. Az előadás forgatókönyvét és látványtervét Csömör Hermina készítette, aki a Goldlaser alkotójaként már régóta álmodott arról, hogy a lézerfényt templomban és szakrális helyszíneken is szerepeltesse.

A december 6-án Vásáry André, aki csodálatos hangjával, december 12-én St. Martin csatlakozik az előadáshoz, aki csodálatos zenei alkotásaival emeli az előadás fényét, melyben a lézer segítségével szinte láthatóvá válik a hang.

A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Újkori feldolgozásában törekednek a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására: zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmeinek bensőséges hangulatával. A Miatyánkot a világ szinte minden nyelvére lefordították. Bíznak benne, hogy a nézőket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesítik.

A műsort eredendően templomi környezethez készítették, a premier előadást 2013 októberében Miskolcon mutatták be a Szent Anna templomban, Szarvas Péter atya közreműködésével. 2014-ben Budapesten húsvétkor a Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplomban, Pünkösdkor Hercegszántón, Európa legmagasabb Mária szobránál, a Vodica-Máriakert kegyhelyen adták elő.

Szarvas Péter esperes, plébános ajánlása az előadásról:
„Többektől, akik látták és hallották az előadást pozitív visszajelzést kaptam. A mondanivalót nem zavarta a fény és hangtechnika, hanem inkább segítette a mondanivaló mélyebb megértését. Valóban különleges hatása volt. Magam is úgy voltam vele, hogy próbáltam a dolgokat elképzelni, végiggondolni, de amikor az előadás a maga egészében ment, meg sem közelítette azt elképzeléseimet. Amikor a fény átölelt, úgy éreztem maga az Isten ölel át. Átjárja az egész lényemet. Ehhez a mondanivaló, az elmélkedés, a megélt valós élettörténet és a zene nagy segítség volt. Valóban különleges volt.”

A Fényszínház 2013 elején alakult, hiánypótlóként betöltve az űrt, amit a planetáriumban megszűnt Lézerszínház hagyott maga után. Egyedülálló fény-látvány élménnyel és erőteljes színpadképekkel várja nézőit, valamint mindazokat, akik hisznek a magyar kortárs fény-, zene- és színházművészet megkérdőjelezhetetlen létjogosultságában. Biztosak vagyunk abban, hogy előadásainkat nemcsak színházi környezetben, hanem szabad terekben, alternatív és szakrális helyszíneken is bemutathatjuk, ugyanis remekül érvényesülnek a látnivalók a tágabb dimenziójú nyílt térségekben, így akár templomokban is.

A Rózsafüzér Királynéja plébániatemplom megközelítése: Az 5-ös, 7-es, 8-as, 112-es autóbuszok Cházár András utcai megállójánál

Előadások:

  • 2014. december 6. (szombat), 19:00 – vendég: Vásáry André
  • 2014. december 12. (péntek), 19:30 – vendég: St. Martin