A nagy bezárás – finisszázs programok a Szépművészetiben.

Időpont: 
2015. február 14. 0:00 - szombat - 2015. február 15. 0:00 - vasárnap

Február 15-én éjfélkor három évre bezár a Szépművészeti Múzeum.

Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, filmvetítéssel, éjszakai nyitva tartással, különleges programokkal búcsúznak. Az utolsó két napon a látogatók búcsút vehetnek a múzeum állandó kiállításaitól, valamint a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című, már több mint 200.000 látogató által megtekintett tárlattól, de bezárás előtt megnyílik a II. világháború óta nem látogatható Román Csarnok is. A múzeum 2018 tavaszán, átfogó rekonstrukciót követően nyitja majd meg a kapuit a látogatók előtt.

A zárást megelőző szombati napon, Valentin éjszakáján a nyolc órakor kezdődő  p.A.R.T.y elnevezésű, hajnalig tartó záró bulin zenél Žagar DJ szettjével, a Headshotboyz, valamint Crimson, és fellép a PR-Evolution Dance Company Move on táncelőadásával. Ezen az estén a legkreatívabb, ikonikus alkotókat, festményeket, műalkotások modelljeit megidéző jelmezben érkezők díjazásban részesülhetnek. A bohém partit az Absolut Warhol koktélok színesítik, a Barokk Csarnok pedig lounge térré változik, ahol régi magyar némafilmek láthatók majd.

Vasárnap klasszikusabb programmal várja egész délután és este a látogatókat a Szépművészeti, délután három órától az állandó kiállítások komolyzenei kamara-koncerteknek adnak otthont, a Barokk Csarnokban pedig a múzeum régi plakátjaiból és képeslapjaiból workshop keretében készíthetnek maguknak emléket a vendégek.
A Reneszánsz Csarnokban felállított színpadon megtekinthetik a Kollázs – Képzőművészeti alkotások tíz híres magyar szemével című filmet, utána a Musica Historica régizenei együttes ad ízelítőt Rembrandt korának zenéjéből, majd a Spinoza Ház előadásában Spinoza & Rembrandt című zenés játékot láthatja majd a közönség.

Spinoza és Rembrandt - Zenés játék
Spinoza és Rembrandt, a 17. századi Amszterdam két nagy alakja, ugyanazon a téren lakott. Rembrandt az érzelmek, Spinoza az értelem embere.  Ugyanazon a napon mindkettőjükkel megrázó esemény történik: Spinozát kitagadják az amszterdami zsidó közösségből, Rembrandt ellen pedig csődeljárást indítanak. Mindkét esemény mögött olyan konfliktusok húzódnak meg, amelyekből ma is tanulhatunk...
Vajon ki az úr a házban? A hűvös ész vagy a forró érzelem?
Szövegkönyv: Ann Silberberg - Sándor Anna
Zene: Henk Nieland, zenei vezető: Cser Ádám
Rembrandt: Hábetler András - bariton
Spinoza: Derzsi György - tenor
Hendrikje: Herczenik Anna - szoprán
Rendező: Czeizel Gábor

Az este Csemer Boglárka Boggie múzeumbúcsúztató koncertjével zárul.
A zárónap délutánján megnyílik a közönség elől 70 éve elzárt, felújítás előtt álló Román Csarnok, amit folyamatosan, kis létszámú csoportokban tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítási munkálatai már február végén elkezdődnek, de az előkészületek már hónapok óta zajlanak, emiatt a Régi Képtár egy része már december eleje óta nem látogatható. Az előreláthatólag három évig tartó felújítás a Városliget komplex fejlesztését célzó Liget Budapest Projekt része. A 2018-ig tartó rekonstrukció során megújul a Román Csarnok, korszerűsítik a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálják a kiállítótermek egy részét, felújítják csarnok feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, valamint korszerű raktárhelyiségeket alakítanak ki a múzeumban.
Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete már több részleges rekonstrukción átesett - legutóbb 2008-ban újult meg a múzeum homlokzata -, de az ún. Román szárny felújítása és az épületgépészet fejlesztése évtizedek óta váratott magára.

A felújítási munkálatok idején a múzeum épülete zárva lesz, de a gyűjtemény legfontosabb darabjaival a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd májustól a látogatók. A megújult épület megnyitása után a Szépművészeti Múzeum egy új koncepció alapján csoportosított gyűjteménynek és új állandó kiállításnak ad majd otthont.

Hirdetés