Sziget 2009

Időpont: 
2009. augusztus 12. 0:00 - szerda - 2009. augusztus 17. 0:00 - hétfő

Amikor a világméretű recesszió mélysége és befejeződésének időpontja még mindig bizonytalan, egy biztos dolog azért van, ami feledteti a pesszimista hangulatot. Ez pedig nem más, mint egy önfeledt, felhőtlen bulizós hét, azaz a Sziget, ami volt, van, de főleg lesz, idén augusztus 12-17 között, két bemelegítő nappal felvezetve – ahogy ezt már az előző években megszoktuk. És már néhány nevet is tudunk, bár koránt sem az összeset.

Tudjuk például, hogy a fergeteges megabulival készül megünnepelni a Tankcsapda a zenekar 20. születésnapját. Lukács Laciék eddigi pályafutásuk legnagyobb koncertjét ígérik a Sziget Nagyszínpadán augusztus 10-én, a fesztivál mínusz egyedik napján. A „Nagy Tankcsapda Nap” már kora este kezdődik a felvezető zenekarokkal, majd jönnek a Tankok, kizárólag erre az alkalomra készült díszletekkel, egyedi látványtechnikával, az elmúlt húsz év válogatott repertoárjával és - a hírek szerint - vadiúj dallal is. Mindezt az ottalvós hetijegyeseknek ingyen, amúgy kerek ötezer forintért.

A Sziget fesztiválnapjain lemezbemutató koncertek sorát hallhatja a közönség. A Nagyszínpadra lép majd például a The Prodigy (augusztus 14.). Legújabb, sorban az 5. stúdióalbumuk az Invaders Must Die óriási siker itthon és szerte a világban. Nálunk a MAHASZ listán a második helyen nyitott, és a Billboard European TOP 100 listáján momentán az első helyén áll. Március elején önként vonult elvonókúrára, ennek ellenére nem biztos, hogy ellent tud majd állni a Dreherrel öblített Sarki Fénynek a Szigeten Norman Cook, alias Fatboy Slim (augusztus 13.), aki idén szintén ötödik stúdió albumával rukkolt elő. A napokban jelentette be a Placebo (augusztus 15.), hogy június 8-án kerül a boltokba új albuma, a Battle For The Sun. Ezt Magyarországon elsőként a Sziget látogatói hallhatják majd élőben. – „A lemez a sötétségből a fénybe való kilépésről szól, arról, hogy az életet, az élni akarást választjuk. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen hátat fordítunk a sötétségnek, mert az továbbra is ott van és része az énednek, hanem azt, hogy inkább kiállunk a fényre. Nagyon optimista vagyok a jövővel kapcsolatban, pozitív gondolataim vannak, ami nagyon izgalmas dolog” - nyilatkozta Molko az új lemez kapcsán.
A Nagyszínpad korábbi sávjaiban is van már néhány banda, így Nagy Britannia extravagáns acid-rave-sc-fi punk-funk zenekara, a Klaxons (augusztus 15.), a 2000-es évek egyik legnépszerűbb brit indie rock zenekara, a Sonic Youth-on, The Cure-on és Joy Division-ön nevelkedett Bloc Party (augusztus 13.), a 2006-ban alakult brit indie-pop duo, a Ting Tings (augusztus 13.) és kaotikus breakbeat csapásaival a Gereth McGrillen és Rob Swire vezette Pendulum (augusztus 14.). Idén sem marad ska szupersztár nélkül a Sziget közönsége. Ezúttal egy duplán visszatérő vendég, a spanyol Ska-P (augusztus 12.) izzasztja meg a közönséget.

Talán még soha nem rukkolt elő a Világzenei Nagyszínpad annyi friss produkcióval, mint amennyivel 2009-ben fog. A legismertebbek közül az arizonai Calexico (augusztus 12.) együttes magyarországi debütálása lehet az egyik legnagyobb szenzáció: ennek a tízéves zenekarnak a stílusára egyaránt jellemző az indie-rock, az alternatív country és a texasi mariachi muzsika. Először lép fel hazánkban a kongói So Kalmery (augusztus 12.) is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-ből és a gitáralapú tánczenéből egyedülálló stílust teremtett „brakka” néven. Észak- afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 (augusztus 13.) elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan (augusztus 15.) alighanem minden idők legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét teremtette meg. Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota (augusztus 14.), melynek rézfúvós „spagetti Balkánja” a fesztivál egyik legpörgősebb bulijának ígérkezik.
De természetesen a visszatérő nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club (augusztus 13.) tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, annak az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly (augusztus 16.) szerez feledhetetlen perceket.

Mint ahogy a Party Aréna is, ahol Armin Van Buuren (augusztus 13.) jelzett vissza, hogy fellép a Szigeten. Armin 2007-hez hasonlóan, 2008-ban is megszavazták a világ legjobb DJ-jének a brit DJ Mag magazin Top 100 DJ szavazásán.

A fellépők névsorát szinte lehetetlen felsorolni, így részletes programokért mindenki látogasson el a Sziget honlapjára.