Egy hét múlva indul a Budapest International Documentary Festival

Időpont: 
2015. szeptember 23. 0:00 - szerda - 2015. szeptember 27. 0:00 - vasárnap

Szeptember 23-tól 5 napig “Igazi jó Filmeket” láthatnak a nézők az Urániában.

Elindult a jegyelővétel az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján. Sós Ágnes és Balogh Rita a fesztivál alapító-igazgatói elmondták, ez egy olyan fesztivál, ahova a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes versenyfilmek. Ezek sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmek, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmek, amelyek hatalmas népszerűségnek örvendenek világ filmfesztiváljain, mozikban, televíziókban. Magyarországon azonban csak tavaly rendezték az első nemzetközi dokumentumfilm fesztivált.

Az összes film alkotóját meghívták a BIDF-re és a vetítéseket közönségtalálkozók követik. A sajtótájékoztatón részt vett Varga Ágota, akinek Szülei szeme című filmjét először a BIDF-en láthatja majd a közönség. A film, a Szemük fénye című film folytatása. Egy vak párról szól, akinek egészséges kisfia születik. A film Ferike életet mutatja be, aki most 11 évesen mindenben támogatja szüleit, tulajdonképpen ő a szülei szeme.

Hörcher Gábor filmje a Drifter a BIDF nyitófilmje lesz, eddig a világ számos fesztiválját megjárta, de Budapesten most láthatja először a közönség.
Az idei fesztiválon életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező.
Idén a dokumentumfilmesek mellett, játékfilmes rendezők alkotják a zsűri tagjait, többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba, Groó Diana.                  
Idén a fesztivál kiegészül egy szakmai úgynevezett pitching fórummal, ahol dokumentumfilm terveket segít majd egy nemzetközi csapat.

A fesztivál szekciók mindegyikében olyan filmek vannak, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot:
Nézz szembe az öregedéssel olyan időseket mutat be, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel USA-tól Chilén át Finnországig.
Nézz szembe az elnyomással szekció a hírek mögé néz. Igazi filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, emberi sorsokon keresztül.
Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja.
Nézz szembe a sztereotípiákkal nevű szekció a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni.
A Budapest International Documentary Festivalt idén szeptember 23-től 27-ig rendezik.

Európa legjobb dokumentumfilmjei a BIDF-en
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját, melyek közül három is szerepel a Budapest International Documentary Festival kínálatában. Magyarországról Hörcher Gábor Drifter című filmje, Dániából a Mi, Demokraták és Romániából a Toto és Nővérei című filmet is megnézheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében és ugyanebben az épületben, a második emeleten, a Színház és Filmművészeti Egyetem által működtetett kis- és nagyteremben.

Hörcher Gábor Drifter című alkotása lesz a fesztivál nyitófilmje, szeptember 23-án 19.15-kor láthatja először a budapesti közönség a számos külföldi fesztivált megjárt dokumentumfilmet. A film főszereplője Ricsi, nem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén.

A dán Mi, Demokraták című filmet szeptember 26-án és 27-én délután nézhetik meg a fesztiválon. A film Zimbabwében készült, ahol az ország vezetője, Robert Mugabe szimbolikus gesztust tesz az ellenzék felé: nagylelkűen felajánlja, készítsenek együtt olyan alkotmányt, amelyet az egész társadalom támogat – ahogy azt demokráciákban szokás. Ezt persze autokrata elnökhöz méltóan saját szájíze szerint képzeli. A film több mint három éven át követi az ellenzék és a kormánypárt egy-egy alkotmányjogászának hétköznapjait, kínlódásait, küzdelmeit ennek a nem épp egyszerű feladatnak a kivitelezésében.

Romániából jön a Toto és Nővérei, amely szeptember 25-én és 26-án este. A többszörösen díjnyertes világ minden táján hatalmas sikert arató dokumentumfilm, két kamasz lány és tíz éves kisöccsük, Toto életéről szól.  Míg anyjuk börtönbüntetését tölti, lakásukat ellepik a gyámságukkal megbízott nagybátyjuk súlyos heroinista barátai. A kitörésre egyetlen esélyük van: egymásra támaszkodva kis-felnőttként hátat fordítani mindannak, ami eddig a világukat jelentette. De vajon sikerül végigmenni a lehetetlennek látszó úton. A Toto és nővérei olyan intim és érzékeny betekintést nyújt a három gyerek drámai életébe, hogy a kamera jelenléte mellett arról szívesen megfeledkeznénk, hogy ez nem fikció, ez maga az élet.

Az 1988-ban alapított EFA évről-évre díjazza az európai filmtermést, jelenleg 21 kategóriában. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az Európai Filmdíjak versenyében, amikor Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950-1953. Egy titkos kényszermunkatábor története című filmje nyerte a legjobb európai dokumentumfilm díját.  Gyarmathy Lívia az idei Budapest International Documentary Festival életműdíjasa.

Hirdetés