2019. február 16. - szombat

Bluegrass Abaligeten

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. július 31 - 2009. augusztus 2

2009. július 31. és augusztus 2. között a VII. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál Abaligeten. Az idei fesztivál a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program támogatott eseménye.

A község ad otthont immár hét éve enek a fesztiválnak, ahol a szabadtéri színpad hátteréül szolgáló tó, és annak környezete ideális egy olyan kezdeményezés számára, mely éppen az emberközeliséget és a zene naturális mivoltát kívánja hangsúlyozni.

A „BLUEGRASS”-nak elnevezett népzenei irányzat az USA-beli Kentucky államból indult önálló útjára az 1940-es években, kiválva a napjainkban is ismert country zenéből. Fontos sajátsága e műfajnak, hogy mindvégig megmaradt tisztán akusztikusan előadott, instrumentális és többszólamú vokális zenének.

A rendezvényen közel 20 zenekar, ill. fellépő közreműködésével számos egyéb műfaj, úgymint akusztikus blues, country és folk is hallható lesz.

A koncertek pénteken és szombaton 18.00-22.00-ig, míg vasárnap,- gondolva az utazókra is- 17.00-19.00-ig tartanak. Szintén idén első ízben külön gyermekeknek szóló műsorral készülnek a szervezők, melyre szombat délelőtt kerül sor. Ennek keretein belül hangszerbemutatóra, daltanulásra, és néhány órás játékos elfoglaltságra invitálják a fiatalabb korosztály képviselőit. A fesztiválon lehetőség nyílik a résztvevőknek a tapasztalatcserére, közös zenélésre a szervezett, vagy spontán szerveződött fórumokon (mint pl. workshop, örömzene).

A rendezvény megtekintése mindenki számára díjmentes.

A koncerteken kívül a szabadtéri helyszíneken több zenekar tagjaiból spontán alakuló alkalmi zenekarok célja az örömzenélésen túl, az érdeklődők „testközeli” megismertetése a hangszerekkel, a műfajjal. Ez a kezdeményezés a 2006-os évben valósult meg először, kísérleti jelleggel, azonban sikere okán az ezt követő években egyre inkább tudatosan szerveződik.

A baráti találkozóként indult rendezvény napjainkra méltán lehet meghatározó színfoltja a Dél-Dunántúli régió kulturális sokszínűségének.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Müller Péter Sziámi AndFriends az A38 hajón, sztárvendég Ónodi Eszter, az év színésznője.

plakát

Idén ismét hangulatos jazz-szentéllyé alakul a Müpa: 2019. február 8. és 10. között a hazai jazzélet krémje és ifjú tehetségei lépnek színpadra a tizenkettedik Jazz Showcase-en.