Erdőbényei Pincefesztivál

Időpont: 
2009. augusztus 15. 0:00 - szombat

A Bor, Mámor, Bénye Fesztivál erdőbényei borászok és kézművesek portáira invitálja a vendégeket. Szakítva a „falunapok” országszerte ismert rutinjával, ez a rendhagyó több helyszínes piknik olyannak mutatja be a borvidék kultúráját, amilyen az itt élők szerint lehetne és lesz is: a helyi hagyományok gazdagságára építő, az itteni szokásokat máshonnan hozott ötletekkel, felfogásokkal ötvöző életmódként, amely a bor, a gasztronómia, a művészetek és a természeti környezet örömeit mind magában foglalja.

Így a falu kertjeiben a házigazda boraihoz más-más ételeket kóstolhat a vendég, amelyeket Magyarország népszerű gasztrobloggerei és a környékbeli kis éttermek séfjei főznek helyi hozzávalókból, régi-új receptek alapján. A közös főzés és evés-ivás mellé jazz, kortárs kamarazene vagy éppen népzene szól majd; a vendégek végigjárhatják-kóstolhatják akár valamennyi helyszínt, de le is táborozhatnak a legrokonszenvesebb diófa alatt, hogy végigegyék a háziak teljes menüjét.

A Bor, Mámor, Bénye szavak nem egy könyv vagy film címét rejtik, hanem egy rendezvényét, melyet azért álmodtunk meg, hogy bemutassuk Tokaj-Hegyalja talán legvarázslatosabb települését Erdőbényét, borászataival, mezőgazdasági termelőivel, gasztronómiájával, kézműves mestereivel.

Nem pusztán fesztivált kínálunk az idelátogatóknak, azt szeretnénk, ha átéreznék e csodálatos történelmi borvidék varázslatos hangulatát. Éppen ezért, aki hozzánk jön, ne számítson bódékkal, lángossütőkkel körülvett nagy fesztiválszínpadra, tömegre és arra se, hogy csak ki kell szállnia az autóból és mindent egy helyen megtalál. Inkább egy piknikre hívjuk vendégeinket. Azt szeretnénk, ha körbejárnák a falut, meglátogatnának több borászatot, a borok mellett mindenhol kóstolhatnak a zempléni ízlés szerint készült ételekből, nézhetnek kiállítást, beszélgethetnek a kézműves mesterekkel, hallgathatnak zenét.
A „Bor, mámor, Bénye” Pincefesztivált a Zempléni Fesztivállal együttműködésben szervezzük, zenei programból színes lesz a kínálat. Igaz ezekért is sétálni kell majd egy kicsit: lesz akusztikus gitárzene, népdal, orgonakoncert, templomi kóruskoncert; fellép Rutkai Bori és a Specko Jedno. A piknik családi program, így sok-sok gyerek részvételére számítunk. Őket az Óvodakertben bohócok, a Hébe Hóba Banda koncertje és kézműves játékok várják.

Borászok: Ábrahám. Béres, Búza, Csiszovszki, Csite, H. Bardon, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Olze-Vin, Vissy, Vivamus

Étterrmek és gasztroblogger éttermek: Magita, Bényei Fogadó, Őskaján, Eszter – Fűszer és Lélek, Chili & Vanilia, Lorien – konyhai partizán, Horasz konyhája, Malackaraj blog, Teaszertartások: Maminti

További információk: www.erdobenyefesztival.hu