2018. november 19. - hétfő

Dinnye

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. augusztus 8

Akinek még idén nyáron nem sikerült megunni ezt a lédús gyümölcsöt, amit őszinténszólva ilyen kánikulában nem is nagyon lehet, az látogasson el hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba a Dinnyenapra.

Közismert nyári gyümölcsünk intenzív termesztését a csányi dinnyések honosították meg szerte az országban, így a Dél-Alföldön is. Az általuk kifejlesztett sajátos eszközkészlet és a féltve őrzött mesterségbeli tudás miatt szinte külön kaszt volt a dinnyéseké a zöldségtermesztéssel foglalkozó kertészek között.

Ezen a napon déltől, a szegedi tanya udvarán a látogatók betekinthetnek a dinnyetermesztés hagyományos módszereibe. Kiderül, hogy milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában, és természetesen belekóstolunk az idei termésbe is.

Idén tiszafüredi hagyományőrzők lesznek vendégei ezen a napon az Emlékparknak. így a Dinnyenapra érkező látogatóink alföldi népdalokat, citeramuzsikát és mesét is hallgathatnak a tanyaudvaron.

Programok:

  • Sárgadinnyelekvár főzés, majd kóstolás
  • Léket kaptunk - előadás az érett görögdinnye felismerésének módszereiről
  • Dinnyesúly saccolás - 10 versenyző részvételével. Az a győztes, aki a legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát.
  • Dinnyeevő verseny - a versenyzők feladata az, hogy fél óra alatt minél többet elfogyasszanak a dinnyéből
  • Dinnyemag fűzés, dinnyehéj faragás, kézműves foglalkozás gyerekeknek
  • Alföldi muzsika - népzene az eperfák tövében

A rendezvény honlapja: www.opusztaszer.hu
Információ: 62/275-133 (103, 104, 121-es mellék),

E-mail: opusztaszer@tourinform.hu; info@opusztaszer.hu

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

plakát

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között.

Időpont: 
2018. december 1 - 2018. december 2
Mikulásvonat a gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 1-jén, szombaton és 2-án, vasárnap ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik személyesen találkozhatnak a Mikulással, aki kis csomaggal ajándékoz meg minden gyereket.