18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál

Időpont: 
2009. szeptember 4. 0:00 - péntek - 2009. szeptember 20. 0:00 - vasárnap

A 18 éve tartó töretlen siker idén is folytatódik. Fújhat a szél, eshet az eső vagy süthet forrón a nap, a Borfesztivál idén is sok tízezer gyakorló és leendő borkedvelőnek, szakmabélinek kínál alkalmat számtalan csoda megismerésére.

Aki szeptember második hetében ellátogat a Budai Várba, az megkóstolhatja a legkiválóbb magyar és külföldi borokat, személyesen találkozhat e nemes italok alkotóival, miközben népszerű, a borhoz, a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai élménnyel gazdagodhat, megismerheti a borkultúrához kapcsolódó művészeteket, hagyományokat.

A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. idén is magas színvonalú Borfesztivált szervez, és arra törekszik, hogy a sok év alatt összegyűjtött tapasztalatok, kapcsolatok, vélemények segítségével a minden évben egyre tökéletesebb összművészeti fesztivált minden látogató számára felejthetetlen élménnyé varázsolja.

A tökéletes idő kivételével minden mást garantálnak:

  • kiváló borokat, gazdag ételkínálatot,
  • bepillantást a borkóstolás művészetébe, a kultúrált borfogyasztás elsajátításának lehetőségét, - magas színvonalú szervezést, rengeteg látnivalót, hangulatos forgatagot, felejthetetlen produkciókat,
  • kizökkenést a hétköznapok sodrásából,
  • ízek-illatok kavalkádját, mosolygós arcokat, leendő ismerősöket, barátokat.

Ha barátságok nem is mindenkor kötődnek, de legalább egy bort mindenki a szívébe zár majd. Ebben biztosak vagyunk.

A 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál részletes programja:

Boregyetem - Szeptember 7-9.
Magyar Kultúra Alapítvány Székháza (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.)

A rendezvénysorozat - mint minden évben - a Boregyetem programmal kezdődik. A három nap alatt neves szakemberek segítségével laikusok, borkedvelők, szakmabeliek sajátíthatják el, illetve gyakorolhatják a borkóstolás tudományának alapjait. A résztvevők számos új információt kapnak a magyar bor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Idén többek között szó lesz a Cava-ról, a spanyol minőségi pezsgőről, a pezsgőbontás fortélyairól, bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, a spanyol Freixenet Csoport, és betekintést lehet nyerni a nemzetközi borversenyek és a soproni Kékfrankos világába.

Részvételi díj: 4200.- / nap vagy 10.000.- / 3 nap
Részvétel kizárólag előzetes regisztrációval.
Regisztráció: www.aborfesztival.hu

Művészeti Kiállítás - Szeptember 9-13.
Magyar Nemzeti Galéria (1014 Budapest, Szent György tér 2.)

A Magyar Nemzeti Galériában a Borfesztivál keretén belül minden évben nyílik egy kiállítás. Idei kiállításunk a borcímkék segítségével igyekszik felvázolni a határokon belüli és azokon túli bortermő tájak történetét az 1870-es évektől napjainkig. A múlt kincsei iránt érdeklődők megismerhetik a 19. század végi Magyarországát, a múltbéli Tokaj-hegyalját, a magyar pezsgőkészítés elmúlt 127 évét, valamint a borcímke korszakok esztétikáját.

Borkiállítás és Vásár - Szeptember 9-13.
Budai Vár

A rendezvény fő eseménye az 5 napon át tartó Borkiállítás és Vásár (Borfesztivál), amelyen Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, valamint a hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégország jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. Idén a 100 éves múltra visszatekintő spanyol Freixenet Csoport hozza el a régió különlegességeit, elsősorban híres pezsgőit, többek között a Cordon Negro-t, Carta Nevada-t, Reserva Real-t, Freixenet Brut Vintage-t. Spanyolországból bemutatkozik még a Segura Viudas pincészet, a borvidékek közül pedig Rioja, Ribera del Duero, és a Proirato.

A Borfesztivál borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Törekszünk arra, hogy a Borfesztiválon múltunk méltán híres ételeit a magyar hagyományokat megőrizve mutassuk be, mégis alkalmazkodjunk a mai kor és az igényes közönség elvárásaihoz. Az egyszerűbb ételek mellett rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, többek között grill- és bográcsételek, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, ropogós rétesek, péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák.

Nyitva tartás: 9-10-én 14-23 óráig, 11-én 12-23 óráig, 12-13-án 10-23 óráig
Belépőjegy: 2300.- / nap vagy 6300.- / 5 nap
Jegyek vásárolhatók a helyszínen, vagy elővételben a www.jegymester.hu weboldalon. Az előre megvásárolt jegyek karszalagra válthatók a Kiállítás és Vásár nyitva tartása alatt a Szent György utcai bejáratnál (Koldus kapu) felállított elővételi pénztárban.

A Borfesztivál karszalagja kedvezményes belépőre váltható a Hungexpon szeptember 9-13. között megrendezésre kerülő BNV-re.

Színpadi programok

Öt napon át, két színpadon zajlanak ismert előadók hangulatos, élvezetes, színvonalas előadásai. Fellép többek között a Ghymes, az Agostones, a Bartók Béla Férfikar, Cimbaliband, Csík Zenekar, Hot Jazz Band, Four Fathers, Benkó Dixieland Band, Tiborcz Quartett, Pál István Szalonna és Bandája, Popkoor Surprising, a Kaláka, a Makám, Orosz Zoltán Trió, Bognár Szilvia, Hercku Ágnes, Szalóki Ágnes, az Etnofon Zene Társulás, és a Vivát Bacchus. A szombati nap főszereplői a néptánc együttesek, akik látványos népviseletben mutatják be Magyarország számos vidékének táncait.

Borbíráló tréning

A borversenyek szigorú, nemzetközileg elfogadott szabályok szerint, gyakorlott borbírák segítségével, a nagyközönség kizárásával zajlanak. A Borfesztivál vendégei számára ezt az ellentmondást próbálja feloldani. A VinAgora sátorban az érdeklődők idén is megismerkedhetnek a világ első borbíráló informatikai rendszerével, a BiralNet programmal, így szakemberek segítségével egy órára borbírává válhatnak.

Szüreti Sokadalom - Szeptember 5-6.
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (2000 Szentendre, Sztaravodai út)

A Borfesztivált megelőző hétvégén a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzen) zajló kétnapos Szüreti Sokadalom hagyományos kísérő rendezvénye a Borfesztiválnak. A hétvégi jókedvet kézművesek, néptánc együttesek, vásári komédiások és furfangos játékok biztosítják: www.skanzen.hu

Szüreti felvonulás - Szeptember 12.
Budai Vár

Magyar viseletünk, népzenénk, táncunk, alakoskodó szokásaink sokszínűségét idén mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulásba foglalva mutatjuk be a közönségnek.
A menetet a vendégország hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják.

Jótékonysági borárverés - Szeptember 17.
Hadtörténeti Múzeum (1014 Budapest, Tóth Árpád sétány 40.)

A vacsorával egybekötött jótékonysági borárverésen a fogások között a felajánlott tételek termelőitől kóstolhatnak borokat a licitálók, érdeklődők. A hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá, a befolyt összeg idén is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat céljaira kerül felajánlásra.

Gálakoncert Bogányi Gergellyel - Szeptember 18.
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

A Borfesztivál kulturális programjának záró eseménye a Gálakoncert, amely a Művészetek Palotájában kerül megrendezésre az Óbudai Danubia Zenekar és a neves zongoraművész közreműködésével. Az idei programon Weber, Berlioz, Mendelssohn és Csajkovszkij világhírű zeneszerzők hangulatos műveivel ismerkedhetnek meg a komolyzene rajongói.

Jegyek válthatók a Concert & Media jegyárusító helyein (www.jegyelado.hu), valamint a helyszínen.