2018. június 24. - vasárnap

Bereczki Csaba: Soul Exodus

Kinyomtatom...
Időpont: 
2016. október 10. 20:00 - 22:00
filmrészlet

Nyilvános premier előtti vetítés és közönségtalálkozó az Urániában.

Bereczki Csaba rendező (Életek éneke) új zenés dokumentumfilmje, a Soul Exodus nyilvános premier előtti vetítése legközelebb az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz, 2016. október 10-én, hétfőn, 20 órától.

A különleges, többrétegű road movie, amely tartalmában és üzeneteiben jóval túlmutat egy zenés dokumentumfilmen, már szeptemberben nagy sikert aratott a közönség körében a Zsidó Kulturális Fesztiválon és a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon. A hétfői vetítést követően az Uránia Nemzeti Filmszínházban a közönség találkozhat a film rendezőjével, Bereczki Csabával, a beszélgetést Winkler Nóra moderálja. A film december 15-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Bereczki Csaba Soul Exodus című új, egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Bereczki Csaba legújabb alkotásával a korábbi zenés dokumentumfilmjével – Életek éneke (2008) – megkezdett sorozatát folytatja, amelyben nemcsak a zenész, a hangszer és a zene közötti kapcsolódásokat kutatja és ábrázolja, hanem a zenén keresztül a lélek mélységébe hatol. Míg az Életek éneke fókuszában a tradicionális erdélyi népzene áll, a Soul Exodus a zsidó identitás világába kalauzol: a rendező nemcsak fizikailag és zeneileg dokumentálja az állomásokat, de a lélek utazását is megmutatja.

A Soul Exodus egy összetett, zenés roadmovie, egy lelki utazás önmagunkba, önmagunkért. A Soul Exodus fő célja az identitás keresése és megfogalmazása, amely ma - egyéni és társadalmi szinten is – különösen aktuális, húsbavágóan érinti és foglalkoztatja az egész világot. „Azt volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről beszélnünk kéne, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.” – mondja Bereczki Csaba.

Az október 10-i premier előtti vetítésre jegyek elővételben a http://tinyurl.com/gpvlk55 honlapon és a helyszínen kaphatók.
Soul Exodus - magyar, zenés dokumentumfilm
Forgatókönyvíró, rendező: Bereczki Csaba
Operatőr: Nemes Tibor
Producer Sándor Pál
Vágó: Lemhényi Réka
Hang: Zányi Tamás
Zene: The Brothers Nazaroff
Főszereplők: Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Men
Forgalmazó: Mozinet Kft.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.