2019. február 23. - szombat

Az öt FAMU-s mesterlövész

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Cseh Centrum
Időpont: 
2009. szeptember 4 - 2009. szeptember 22
Cseh Centrum: Az öt FAMU-s mesterlövész

A cseh animáció új nemzedékének (Michal Žabka, Václav Švankmajer, Noro Držiak, Jan Bubeníček, David Súkup) műveiből nyílik kiállítás Budapesten.

A kiállítást, amelyben helyet kaptak bábok, díszletek, egyéb színházi rekvizitumok, képzőművészeti tervek, rajzfilmekből készített fényképek, filmforgatásokról készült felvételek és rajzfilmek vetített részletei, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánljuk.

A FAMU – a cseh művészeti élet legendás fogalma, amely nem mást, mint a prágai Művészeti Akadémia Film- és Televíziós Karát takarja. Az intézményt, amelyet 1946-ban alapítottak, játék- és dokumentumfilm rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, producerek, hangmérnökök és vágók tucatjainak generációit nevelte ki, csupán a kinematográfia animációs művészetének oktatásával sokáig nem foglalkozott.

Az intézmény animációs tanszékét csupán 1990-ben hozták létre, és olyan neves alkotók közreműködtek megszületésénél, mint a nemzetközi szinten ismert Břetislav Pojar professzor, a dramaturg és forgatókönyvíró Jiří Kubíček és a képző- és videoművész Radek Pilař.

A jelen tárlaton részt vevő öt FAMU-s alkotó (rendezők és képzőművészek: Michal Žabka, Václav Švankmajer, Noro Držiak, Jan Bubeníček, David Súkup) a legújabb cseh animációs alkotógenerációhoz tartozik. Az öt alkotót az a tény köti össze, hogy mindannyian a nevezett oktatási intézmény animációs tanszékének hallgatói voltak, és időközben a szakma elismert nemzetközi alkotóivá váltak.

A kiállítás a Cseh Centrumok támogatásával jött létre és bemutatták New York-ban, Prágában és Bukarestben.

További információ a filmvetítésekről.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2019. február 26-án egy brutális, egyúttal brutálisan szórakoztató horrorvígjátékot, a Hullajót hozzák el egy egyszeri vetítés erejéig, a Pólus Mozi Klasszik Filmklubjának égisze alatt.

plakát

A tárlat megnyitója egyúttal az ösztöndíjat elnyert művészek köszöntése is 2019. február 15-én.