Etienne Mbappé koncert

Helyszín: 
Időpont: 
2009. szeptember 24. 21:00 - csütörtök

Etienne Mbappét sokan hasonlítják a Magyarországon (is) rendkívül népszerű Richard Bonához, és valóban, kettejük pályafutásában sok közös jegy fedezhető fel. Mindketten Kamerunból származnak, mindketten Párizsban próbáltak szerencsét, mindketten hangszerük, a basszusgitár mesterei és virtuózai.

Elismert és nagyon keresett session-zenészek, közreműködői listájuk egyaránt lenyűgöző, és szólólemezeiken mindketten a tradicionális kameruni népzene és a modern jazz-pop fúziójára tesznek kísérletet. Hogy a hasonlóság még kísértetiesebb legyen, Mbappé is stabil tag volt azokban a zenekarokban, amikben Bona: a Zawinul Syndicate, a Steps Ahead, Salif Keita vagy Manu Dibango együttese.

E párját ritkító névsor elárulja, hogy Etienne Mbappé a világ egyik legjobb és legelismertebb basszusgitárosa. Franciaországban, az Egyesült Államokban és Kamerunban egyaránt rendkívül népszerű. Az 1964-ben született művész 14 évesen került Franciaországba, ahol rengeteg nagy név (például Jacques Higelin, Liane Foly és Catherine Lara) turnéján működött közre, majd jöttek a fent említett nevek, de ő basszusgitározott Ray Charles utolsó stúdióalbumán és turnéján. Emellett alapító tagja volt a francia fúziód dzsessz két fontos együttesének, az Ultramarine-nak és a Chick Hotnak.

Finom, puha, selymes hangzás, elegáns virtuozitás jellemzi Mbappé játékát, ami leginkább talán két szólólemezén teljesedik ki. A 2004-es Misiya (Kiáltás) albumot tavaly követte a Su La Také (A fájdalom vége - Mbappé zenekarát is így hívják). Ezeken anyanyelvén, dualául énekel, a zenei anyag pedig szépséges, érzelmes ötvözete a kameruni népzenének, az afrikai ritmusoknak és a modern fúziós dzsessznek.

Az évek során Mbappé valóságos védjegyévé vált az általa játék közben viselt fekete selyemkesztyű. Bár sokan azt gondolják, hogy ezt valamifajta allergia miatt hordja, mások szerint egyszerű sztárallűr, Mbappé számos interjújában elmagyarázza, hogy sokáig keresett egyfajta finom, puha basszusgitárhangzást, amíg rájött, hogy ezt a legkönnyebben kesztyűs pengetéssel érheti el. Azóta a kesztyű az image része lett: "A kesztyűmet többen ismerik, mint engem" - teszi hozzá mindig.

Etienne Mbappé két évvel ezelőtt már nagysikerű koncertet adott a Sziget Fesztiválon, ezúttal az A38 Hajóra érkezik, hogy zenekarával bemutassa új lemezét és nem mindennapi virtuozitását.

Hirdetés