Török Filmnapok Pécsett

Időpont: 
2009. október 6. 0:00 - kedd - 2009. október 7. 0:00 - szerda

Október 8-án kezdődik a CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett. Két nappal a rangos fesztivál előtt, október 6-7-én Török Filmnapokat tartanak a baranyai megyeszékhelyen a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program felvezető évének eseményeként.

A két város, Pécs és Isztambul (melyek a Ruhr-vidék mellett 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselik), a filmes művészetek terén is mind szorosabbra szőné kapcsolatait, ezért Szekeres Dénes producer és fesztiváligazgató, valamint Keresnyei János, a Dunántúli Filmalap vezetője egyezséget kötött a Török Filmalappal. Ennek értelmében most, bemutatkozásképp rendezik meg a Török Filmnapokat, ahol a legújabb törökországi termésből láthatnak – ingyenesen – válogatást a nézők, ám 2010-re már nagyobb léptékben gondolkodnak: Pécsett a Török félhold programsorozat részeként Török Filmhetet rendeznek májusban, míg Isztambulban Magyar Filmhét lesz valamikor az év második felében.

„Az biztos, hogy a két nép kulturális-történelmi öröksége markáns módon fejeződik ki az audiovizuális-filmiparban, hiszen az utóbbi időben több magyar-török kooprodukciós film is készült” - fogalmazott Keresnyei János. Ezért szerveztek Kántor László producer vezetésével október 9-ére (immár a CinePécs V. Moveast Filmfesztivál ideje alatt) egy török-magyar produceri találkozót, amely reményeik szerint további közös alkotás megszületéséhez nyújthat lehetőséget.

A Török Filmnapok filmjei:

A rózsafűzér (Wrong rosary)
A film a napjainkban játszódik Isztambulban. A müezzin Musa most érkezik először életében a nagyvárosba. Állást kap, s szállást is, és elég hamar megismerkedik a szomszédjával, a katolikus nővérrel, Claraval is. A két fiatal egymásba szeret, de ez a szerelem korántsem ilyen egyszerű. A multivallású és kultúrájú Isztambulban a szerelem, szenvedély, hit, fájdalom és bánat érzései keverednek, s ütköznek majd össze a szereplők jellemeiben. Feltűnik a színen egy harmadik szereplője is a szerelmi történetnek, Yakup, aki a templomban dolgozik, s mint kiderül Clara rendszeresen meglátogatja. Titkok, s elfeledett emlékek is a felszínre törnek az amúgy nagyon kellemes ritmusú filmben.
(2009, 90 perc.); vetítés: október 06., 16.00 Uránia mozi (Pécs, Hungária út 19.)

A nemzetközi (International)
Adıyaman városát az az üzlet határozta igazán meg, amit a helyi muzsikusoknak köszönhettek, azaz a nép szórakoztatása. Ebből elég sok pénzt befolyt a vezetőségnek is, és a muzsikusok is jól éltek. Egészen 1982-ig, amikor is a katonai tanács kijárási tilalmat vezetett be a városkában. Így veszélybe került a muzsikusok megléte. Nem is tűrték túl sokáig, magánklubjaikban illegálisan ugyan, de tovább folytatták az emberek szórakoztatását. A város vezetőse aztán felkéri egyik nap a helyi muzsikusokat, hogy díszes, zenés ceremóniával fogadják a városba érkező katonai tanácsot. De nem csak ők várják a tanács megérkezését, hanem a tüntetők is, akik főleg politológia szakos egyetemisták, élükön egy Haydar nevű fickóval. Katonai jog és muzsikusok az egyik oldalon, a tüntetők a másikon.
(2006, 106 perc.); vetítés: október 06., 18.00, Uránia mozi

Fiúk a másik oldalról (Children of the other side)
Két fiatal srác története, akik ki akarnak törni Isztambul koszos gettónegyedéből. Fiatalok, s tele vannak álmokkal. Veysel, a kisebbik el akarja hagyni az országot, hogy szerelmével lehessen. Ismail pedig olyasvalaki szeretne lenni, aki gazdag, akit elismernek, aki nem fél semmitől. Ismail hisz abban, hogy az ilyen emberek bármit megtehetnek, s bárkit megkaphatnak, még azt a gyönyörű szőke hajú lányt is, akit ha csak megpillant eláll a lélegzete. Mindketten egy kis textilüzemben robotolnak éjjel – nappal, hiszen ott tudnak pénzt szerezni álmaik megvalósításához. A valóság és az álomvilág határán lebegnek, s így élik mindennapjukat, igazi szenvedéllyel remélve a kitörés lehetőségét. Egészen addig a napig, amíg meg nem találják Veysel testét egy elhagyatott szemétlerakatban. Senki nem tudja, mi történt. Közben Ismail leszerel a hadseregből, s reménykedve igyekszik haza, de otthon csak a fájdalmat és a halált találja. Elhatározza, hogy felderíti öccse gyilkosát, s kideríti az igazságot is. A történet folyamán Ismail szinte heroikus küzdelmet folytat a mindinkább nehezebb és bonyolult kérdések megválaszolása során. Rá kell döbbennie arra is, hogy sokkal többet vesztett öccse életénél.
(2008, 95 perc.); vetítés: október 07., 16.00, Uránia mozi

Az életet megízlelni (The Salt of life)
Bitlis, a délkeleten fekvő Kis – ázsiai városka igazán híres dohánygyáráról, valamint széles múltú történelméről. Itt él Medine, életének alkonyán járó özvegyasszony, akinek három felnőtt gyermeke van. A legidősebb fiú a helyi mecset vezetője, aki nehezen tud szabadulni egy fiatal lány emlékétől, aki már évekkel ezelőtt meghalt. Öccse a cigaretta gyárban dolgozik, de nem szereti munkáját, s váltani akar. Lánya már évek óta be akar kerülni az egyetemre, de sosem sikerül neki. A történetben a csavart a negyedik, eltitkolt gyerek hozza, aki illegális munkából él Isztambulban, de a rendőrség már a nyomában jár, s ezért neki is Bitlisbe kell utaznia. A város benne is, ahogyan anyjában évekkel ezelőtt félelmet és biztonságot ébreszt egyszerre. Egyrészt az emberek meleg szeretettel fogadják az idegent, másrészt viszont életének hátralévő részét hazugságban kell leélnie, hiszen sosem tudhatják meg, hogy miért is jött ő éppen ide. Akárcsak, amikor Medine megérkezett ebbe a városkába. Régi emlékek, titkok, fájdalmak törnek a felszínre, egy olyan helyen, ahol nem igazán néznek TV-t az emberek, s közelebbi kapcsolatuk van az állatokkal, mint sokszor egymással.
(2008, 98 perc.); vetítés: október 07., 18.00, Uránia mozi

Hirdetés