Bátorság a szelídséggel

Időpont: 
2008. november 10. 18:00 - hétfő

November 10-én Dr. Csókay András (idegsebész) tartott előadást a San Marco Szabadegyetemen. A vele készült interjú itt olvasható.

A San Marco Szabadegyetemen „Bátorság a szelídséggel” címmel tart előadást. Hogyan illeszkedik ez a látszólag ellentmondó két jellemvonás egymáshoz?
Sokszor kell a bátorság ahhoz, hogy megfékezzük az indulatainkat. Olyan időket élünk, hogy sokszor tölthet minket el harag vagy csüggedés, látva a rengeteg igazságtalanságot. Ha nem tudjuk kimondani az igazságot szelíden, nem fogjuk tudni elgondolkodtatni a hiszékeny megtévesztett sokaságot. Elfordulnak tőlünk és rohannak tovább vesztükbe.

Az emberiség a szelídségben önmaga elvesztése nélkül hajlik, változik, alkalmazkodik. Melyek azok a titkok, amelyek úgy közelednek az Ön szívéhez, hogy betöltse a szelídség?
„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű”- mondta Jézus.
Benne kell maradnunk ez az egy titok.

2008-at írunk, ám jövőnk esélyét továbbra is veszélyezteti a növekvő erőszak, a gyűlölet. Holott váratlanul igaz, hogy a jövőt a szelídség erénye tudná biztosítani. Ön szerint mi menthetné meg a Föld és emberiség jövőjét?
Egy mondatba foglalnám: ne várd a másikat, kezd el magad!
Megtapasztalod Isten segítségét.

Kezdeményezés, bátorság kell a felfedezésekhez, az újításokhoz, a haladáshoz, a jövőhöz. Becsület, tisztesség, hit, áldozatvállalás, igazmondás, emberség nélkül nem képzelhető el a jövő. A hit hogyan segíti a kreatív gondolkodásában?
A hit megvilágítja a tapasztalatainkat, a megtanultakat. Így a kreativitás táplálja. Azt szoktam mondani a tudás a diafilm, a hit a vetítő fénye. Csak a kettő együtt hozza létre a szép képet a vásznon. Önmagában mindegyik sánta.

Az Ember tragédiájának néhány sora, egy Munkácsy-kép is segíthet a teljes emberré válásban.
Ön szerint mit jelent embernek lenni? Milyen „emberkép” jut el rólunk, magyarokról a világ többi részébe?

Amennyire próbálunk hasonlítani Krisztushoz, vagyis a tökéletes igazsághoz és szeretethez. Jelenleg sok a hiányosság. Beilleszkedtünk a világ main streamjébe a javak hajszolásába, majmolva a vezető nagyhatalmakat. De vannak biztató jelek. Sok keresztény diaszpóra formálódik.

Főorvos úr, Ön a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére az ún. éralagút-technika módszert és további koponya-térnyerési technikák új műtéti megoldásait fejlesztette ki.
Ennek elfogadtatásához nagy bátorságra volt szüksége? Ez a kitartó bátorsága néha nem bátortalanítja el? Keresi a kihívást?

Kellett bátorság és most is kell, az állandó küzdelemhez. A kihívást nem kell keresni, az Úr úgy is adja. Természetesen állandó egzisztenciális félelemben élnék, ha nem használnám a Szűz Anya által ajánlott öt parittyakövet, amivel le lehet győzni a sok szembejövő „Góliátot.”
Ehhez elengedhetetlen az ima , a böjt, a gyónás, a szentáldozás, az Evangéliummal való foglalkozás. Amikor ezeket hanyagolom, akkor félek.