2018. október 19. - péntek

Bátorság a szelídséggel

Időpont: 
2008. november 10. 18:00
San Marco Szabadegyetem - 2008. november

November 10-én Dr. Csókay András (idegsebész) tartott előadást a San Marco Szabadegyetemen. A vele készült interjú itt olvasható.

A San Marco Szabadegyetemen „Bátorság a szelídséggel” címmel tart előadást. Hogyan illeszkedik ez a látszólag ellentmondó két jellemvonás egymáshoz?
Sokszor kell a bátorság ahhoz, hogy megfékezzük az indulatainkat. Olyan időket élünk, hogy sokszor tölthet minket el harag vagy csüggedés, látva a rengeteg igazságtalanságot. Ha nem tudjuk kimondani az igazságot szelíden, nem fogjuk tudni elgondolkodtatni a hiszékeny megtévesztett sokaságot. Elfordulnak tőlünk és rohannak tovább vesztükbe.

Az emberiség a szelídségben önmaga elvesztése nélkül hajlik, változik, alkalmazkodik. Melyek azok a titkok, amelyek úgy közelednek az Ön szívéhez, hogy betöltse a szelídség?
„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű”- mondta Jézus.
Benne kell maradnunk ez az egy titok.

2008-at írunk, ám jövőnk esélyét továbbra is veszélyezteti a növekvő erőszak, a gyűlölet. Holott váratlanul igaz, hogy a jövőt a szelídség erénye tudná biztosítani. Ön szerint mi menthetné meg a Föld és emberiség jövőjét?
Egy mondatba foglalnám: ne várd a másikat, kezd el magad!
Megtapasztalod Isten segítségét.

Kezdeményezés, bátorság kell a felfedezésekhez, az újításokhoz, a haladáshoz, a jövőhöz. Becsület, tisztesség, hit, áldozatvállalás, igazmondás, emberség nélkül nem képzelhető el a jövő. A hit hogyan segíti a kreatív gondolkodásában?
A hit megvilágítja a tapasztalatainkat, a megtanultakat. Így a kreativitás táplálja. Azt szoktam mondani a tudás a diafilm, a hit a vetítő fénye. Csak a kettő együtt hozza létre a szép képet a vásznon. Önmagában mindegyik sánta.

Az Ember tragédiájának néhány sora, egy Munkácsy-kép is segíthet a teljes emberré válásban.
Ön szerint mit jelent embernek lenni? Milyen „emberkép” jut el rólunk, magyarokról a világ többi részébe?

Amennyire próbálunk hasonlítani Krisztushoz, vagyis a tökéletes igazsághoz és szeretethez. Jelenleg sok a hiányosság. Beilleszkedtünk a világ main streamjébe a javak hajszolásába, majmolva a vezető nagyhatalmakat. De vannak biztató jelek. Sok keresztény diaszpóra formálódik.

Főorvos úr, Ön a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére az ún. éralagút-technika módszert és további koponya-térnyerési technikák új műtéti megoldásait fejlesztette ki.
Ennek elfogadtatásához nagy bátorságra volt szüksége? Ez a kitartó bátorsága néha nem bátortalanítja el? Keresi a kihívást?

Kellett bátorság és most is kell, az állandó küzdelemhez. A kihívást nem kell keresni, az Úr úgy is adja. Természetesen állandó egzisztenciális félelemben élnék, ha nem használnám a Szűz Anya által ajánlott öt parittyakövet, amivel le lehet győzni a sok szembejövő „Góliátot.”
Ehhez elengedhetetlen az ima , a böjt, a gyónás, a szentáldozás, az Evangéliummal való foglalkozás. Amikor ezeket hanyagolom, akkor félek.
 

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

karitacio_logo_2011.jpg

A hét végén Király Viktor a szegedi Arany János Általános Iskolában vendégeskedett, ahol az ott egészségtudatosságért kampányoló Karitáció Alapítvány Bohócdoktoraiba botlott. A rendezvényen az előadóművész is kapott a betegségelűző luficsodákból, de természetesen csak a koncertet követően, hiszen a fiatalok nagyon várták a közkedvelt énekest.

A nagysikerű sorozat egyes előadásai megjelentek könyvben is. A szerkesztőknek köszönhetően elolvashatjuk Papp Lajos szívsebész, Nékám Kristóf allergológus és más előadók gondolatait, amelyet  annak idején megosztott hallgatóságával és most az olvasók is megismerhetik azokat.

Videó beszámolónk Dr. Köves Péter „Alvás, álom és az alvás zavarai” című előadásáról.