1. Előzmények

Hogy mindketten – férjem és én is - nyugdíjasok lettünk, nemcsak elméleti kérdésként merült fel a „hát most mit csináljunk?” Én még végig se gondoltam az egészet, amikor férjem már kitalálta, hogy egyik régi álmát megvalósítja: kimegy Indiába jógát tanulni meg egy kis szankszritot hozzá.

Mankók:
- 2018-tól indul a történet
- a Ratkó-érában születtem

Ha van cél, akkor már csak pénz és szervezés kérdése az egész. A pénz (egy része) egy elnyert pályázatból meglett, a szervezés elindult. Én az első nyers tervben nem szerepeltem, de aztán jött a fordulat: nélküled nem! Persze, aki vájt fülű és van élettapasztalata, az jogosan gondolhatja, hogy nem(csak) a lángoló szerelem szavai voltak ezek, hanem volt benne némi praktikusság. Gondoljuk csak el: ki fog főzni, mosni, ruhákat rendben tartani, azaz mindazt, ami az én feladatom volt eddig családi szinten?  Nem rajongtam az ötletért, de hát mit tehet egy feleség? Mondhat nemet is, de én végül rábólintottam: megyek.

A buktató a mi esetünkben a bürokráciával nehezített időpontokban rejtőzött. Indiában július végén kezdődik az egyetem. A felvételről való értesítés valamikor június közepén jött meg e-mailben a férjemnek. Hetekbe telt míg különböző emberek besegítésével az egyetem ezt a felvételt hivatalosan megküldte az illetékes indiai és magyar hivataloknak, ami alapján el lehetett kezdeni a vízum igénylését.

Aprócska tűszúrások is voltak közben, és azoknak is megvolt az „idejük”: mikor, melyiket, mennyi szünet után stb. lehet megkapni. Azaz már a „kedvező hír” előtt kénytelenek voltunk az oltások beadatását elkezdeni. 7-et kaptunk négy alkalomra elosztva. A kedves doktornő minden szuri után elmondta: nem élő anyagot kaptak, de lehet fejfájás, láz, rossz közérzet – ha ez három napon túli és/vagy a láz magas, jöjjenek vissza! Szerencsére, pont az utolsó találkozás után volt egy rendkívül vacak napunk mindkettőnknek, nem tudom, ha így éreztem volna magam az első szuri után, akkor folytatom-e? A védőoltások mellé igen sok hasznos tanácsot is adott a doktornő – amelyek meghallgatása után nem egyszer felmerült bennem a kérdés: hát kell ez nekem?

Miközben június végén tisztában voltunk vele, hogy július 20-a körül ki kell érni, mivel 23-ával kezdődik az év – olyan július 10-e magasságában tudtuk csak beadni a vízumkérelmünket. A nagykövetség rekord idő alatt június 17-ére elkészítette a vízumunkat - nagy köszönet érte most is, valamint nagy köszönet azoknak az embereknek is, akik Budapesten, Delhiben sürgették az ügyet. Már csak a repülőjegy vásárlása, a biztosítás véglegesítése és az első heti szállásfoglalás volt hátra, no meg a becsomagolás.