Zárt múzeum, nyitott tartalom! #azirodalomösszeköt

2020. március 17-től határozatlan ideig a Petőfi Irodalmi Múzeum a virtuális térbe költözik.

„A PIM folyamatosan frissülő digitális tartalmakkal igyekszik továbbra is láthatóvá tenni kiállításait és gyűjteményeinek anyagait – mert úgy gondoljuk, a PIM-ben felhalmozódott tudásbázis közös örökségünk.” A PIM honlapján, valamint a múzeum hivatalos Facebook oldalán naprakészen adnak hírt frissülő digitális tartalmaikról.

Choli Daróczi József emlékére rendezett, Isten homorú arcán című kiállítást 2020. március 17-én Beck Zoltán nyitotta meg, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez: virtuálisan – videó üzenete megtalálható már Facebook oldalon. Hamarosan a honlapon is betekintést nyerhetnek a tárlatba.

Az archív adatbázisból virtuálisan bejárhatóvá tették a honlapon a 2017-ben, Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából készült Annyi titkom maradt... című kiállítást. És bepillanthatunk, virtuálisan végigjárhatjuk az Önarckép Álarcokban című, szintén 2017-ben nyíló Arany Jánosnak szentelt impozáns tárlatot is.

Múzeumpedagógusaik a magyar nyelv- és irodalomoktatásban is jól hasznosítható online anyagokat szolgáltatnak az iskolákból, könyvtárakból és kulturális intézményekből kizárt tanulóseregnek. A PIM honlapján máris megtalálható az online múzeumpedagógia eszköztára (nemcsak) karantén idejére.

Mindenki számára elérhetővé tették adatbázisaikat, a PIM által előfizetett adatbázisokhoz és szótárakhoz is elérhetőséget biztosítottak, illetve összegyűjtötték a szabadon elérhető adatbázisok és folyóiratok listáját is.

A Youtube csatornára folyamatosan kerülnek fel video és hanganyagok a PIM korábbi programjainak felvételeiből. Hamarosan láthatóak lesznek a PIM megbízásából készült József Attila-díjas írókkal készült portréfilmek is. A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén osztanak meg ritka hangfelvételeket.

A Pimmédia oldalon ritka hangfelvételeket találunk: a Digitális Irodalmi Akadémia biztosította keretek közt az alkotók tolmácsolják műveiket. Hallgassuk meg Babits Mihály előadásában az Esti kérdés című versét, vagy fedezzük fel azt, hogyan emlékezik vissza Kocsis Zoltán Pilinszkyvel való megismerkedésükre.

Kövessék figyelemmel a PIM virtuális életét! Jó böngészést! Olvassunk sokat! Hallgassunk verset! Nézzünk irodalmi kincsesládáink mélyébe, mert az irodalom összeköt!

Hirdetés