Mindenki megvan – Csak ne mondd el apának!

Itt (is) egy film, aminek a magyar címe alapján biztosan nem ülnék be a moziba. Mégis mit akartak kifejezni, amikor a „fine”-t „megvan”-ra fordították. Bár az angol cím se sokat mondó, mégis egy (pici) pozitív jelentéssel bír, ami az egész film vázát képezi.

Arra gondoltam most nem olvasom el a külföldi kritikákat a filmről mielőtt megírom ezt a cikket, de mivel a Közellenségeknél is (egy kicsit) mellélőttem, gondoltam most kivételt teszek. A Rotten Tomatoes 5, míg az IMDb 7 pontot adott a filmre. Igaz az előbbi forrást szoktam mérvadóbbnak tartani, mert azt filmkritikusok értékelései alapján állítják össze, most biztosan állíthatom nagyon mellélőttek. A Mindenki megvan egy jó film!

Kezdjük egyből a szereplőknél, ahol megtaláljuk a sztárok színe-javát: Robert De Niro, Drew Barrymore, Kate Beckinsale és Sam Rockwell játssza a főszerepeket, de a többi szereplő is nagyon alaposan lett kiválogatva. Szereposztásból tehát nem lehet panasz.

A történet már húzósabb, ugyanis ennél a filmnél nem a szórakoztatáson, mindinkább az elgondolkozáson (beismerésen) van a hangsúly. Természetesen szórakoztatás is van benne, de nem ez a lényeges eleme. Ezt sokan nem is bírják, de ők már az első fél órában kimennek a teremből. Ehhez a filmhez ugyanis kell egy fajta érettség, nyitottság és az se árt ha férfi az illető. Azért, mert Robert De Niro Frank Goode szerepében egy özvegy férfit játszik, aki a férfiak nagy kérdésére keresi a választ. Mit érünk nő nélkül? Frank egy dologra koncentrált az életben. Arra, hogy keressen elég pénzt, hogy a gyerekei sokra vigyék. Ennek érdekében persze rengeteget dolgozott és kellően szigorú is volt velük. Azt hogy ezt a gyerekek, hogy élték meg talán sok embernek el se jut a tudatáig. Robert viszont olyan mázlista, hogy felesége halála után felcsillan a szeme és rájön, valamit nagyon elszúrt az életben.

A film már első nézésre is nagyon érzékenyen érint(het) és második nézésre se veszti el ezt a jó tulajdonságát. Ez a film azoknak készült, akiket az élet apróbb mozzanatai is megfognak.
Talán ezt nem érezték át a kritikusok, amikor ennyire negatívan értékelték. Ez a filmet ugyanis csak ajánlani tudom, de csak 24-es karikával.

9/10 pont

Mindenki megvan (Everybody's Fine) - amerikai-olasz film, 100 perc, 2009
rendező: Kirk Jones
szereplők: Robert De Niro (Frank Goode), Drew Barrymore (Rosie), Kate Beckinsale (Amy), Sam Rockwell (Robert)

Hozzászólások (1)

 • anon
  alex (nem ellenőrzött)

  Ez a film a tökéletesség mintaképe!!Nagyon mélyen megérintett,
  saját életem jelene és jövője pergett le előttem!:(
  Lenne mit tanulni a gyereknek-szülőnek egyaránt!
  Sajnos a mai társadalmi helyzet ennyire megnyomoritja a családok életét!!Nagyok az elvárások és a pénz hajszolása
  nem ismer határokat!Én akkor vettem magam észre,mikor a lányom 4 éves lett,hogy is történhetett ez,-hogy talán 1-2
  évet érzékeltem ebből az időszakból!?
  Minden szülőnek és gyereknek kötelezővé tenném a film megnézését,akkor talán nem itt tartanánk!!!
  Az szinészi alakitásokról meg már nincs mit mondanom,-elég,
  csak a szereposztásokat végigolvasni!!:)
  A tizes listán tizest ér ez FILM!!!!!!!!!!!!!!

  márc. 01, 2010

Hirdetés