A Zenélő Budapest bemutatja: Modern Art Orchestra - vendég: Szalóki Ági

Augusztus 14., szombat, 20:00 – Várkert Bazár, Öntőház Udvar.

Ingyenes koncertet ad Fekete-Kovács Kornél fémjelezte big band, a Modern Art Orchestra lép fel a Zenélő Budapest koncertsorozat keretében. Az augusztus 14-i koncerten Szalóki Ági működik közre a MAO Várkert Bazárban rendezendő koncertjén.

"Nemzetközi viszonylatban is ez az egyik legjobb és legeredetibb big band, amelyet az elmúlt 10-15 évben hallottam!" – írja Pallai Péter a MAO formációjáról. A zenekar fókuszában a kortárs, elsősorban magyar jazz szerzemények bemutatása áll. A MAO-ban együtt játszik az új generáció; Subicz Gábor, Bögöthy Ádám, Csízi László, Korb Attila, valamint a korábban végzett élvonal; Fekete-Kovács Kornél, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Cseke Gábor legjobbjai.

A zenekart olyan erős művészegyéniségek alkotják, akik közös látásmóddal haladnak az együttes céljai felé, sokan közülük maguk is zenekarvezetők, rendszeresen komponálnak, hangszerelnek. A hagyományos big band felállással összeegyeztethető, de megszólalásában teljesen egyedi formációt alkotnak. A stíluskellékek közül kiemelendő, hogy a modern jazzben szokatlan hangszerek is bekerültek a zenekarba. Külön köszönet illeti a zenekar vezetőjét és lelkét, a trombitás, szárnykürtös, hangszerelő és komponista Fekete-Kovács Kornélt azért a jóformán hősies munkáért, amellyel ezt a csapatot összehozta, összetartja és diadalról diadalra viszi. Minden fellépésük élmény.

A széles körben elismert hazai jazz big band 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz.

A kortárs zenei műhelyként működő együttes példa értékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja. A trombitaművész zeneszerző célja a big band megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak kitágítása és ezeknek a műfajoknak a népszerűsítése. Emellett a zenekar központi szerepet vállal a fővárosi jazz és kortárs komolyzenei életben, hiszen az aktív jazz zenészek nagy részét foglalkoztatja. A ma már nem csak jazz-kedvelő körökben elismert MAO az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott, számtalan koncertet adtak: Budapesten rendszeresen fellépnek a Budapest Music Centerben, turnéztak Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszottak már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

További információk itt,   és   itt.