Újra mozivásznon látható A szarvasvadász

Február 17-től digitálisan felújítva visszatér a mozikba.

Michael Cimino 5 Oscar-díjjal elismert háborús drámája, az 1978-ban bemutatott A szarvasvadász, amely Robert De Niro és Christopher Walken megrázó erejű alakításával és Zsigmond Vilmos zseniális operatőri munkájával a filmtörténet egyik legnagyobb hatású alkotása.

Ha a vietnámi háborúról, azon belül is a háború lélekgyilkos voltának filmes ábrázolásáról van szó, kevés olyan megkerülhetetlen mű létezik, mint A szarvasvadász. Michael Cimino kultuszfilmmé vált alkotása a megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából teljes körű digitális restauráláson esett át, amelynek köszönhetően minden korábbinál tisztábban követhetjük nyomon a háború megrázó képeit, Michael és Nick tragikus személyiségváltozásának állomásait, Zsigmond Vilmos világhírű operatőr lencséjén keresztül. Az 1978-ban bemutatott film középpontjában három pennsylvaniai gyári munkás áll, akik elhatározzák, hogy bevonulnak. Dicsőség helyett azonban halál és őrület várja őket – ahonnan nincs visszaút. Előzetes itt.

Az alkotás öt kategóriában nyerte el az Oscar-díjat, köztük a legjobb film és a legjobb rendező díját. Születésének körülményei mégsem voltak ideálisak, nem csak azért, mert az idő tájt tabu volt a vietnámi háborúval foglalkozni Hollywoodban. Kevés ennél monumentálisabb alkotás született a filmtörténetben, a vágószobába bekerült felvételek teljes anyaga 180 kilométernyi filmszalagot foglalt el. A szarvasvadász egykori bemutatóját sok nehézség hátráltatta. A tesztközönségnek nem tetszett a film első verziója, és a stúdió is rosszallásának adott hangot, aminek egyik oka a szokásosnál hosszabb játékidő volt, a másik pedig a rendkívül sötét és nyomasztó témaválasztás. A film üzenete és sokkolóan ható jelenetei alig néhány évvel a vietnámi háború után nem arattak osztatlan sikert Amerikában. Az Oscar-gála estéjén vietnámi veteránok egy Los Angeles-i csoportja tiltakozott a film jelölése ellen, hazugnak és rasszistának állítva be a filmet. A kudarc miatt aggódó Robert De Niro el sem ment a gálára. A film  '79-es berlini fesztiválon is botrányt keltett: a szovjet, s persze nyomában a kubai, kelet-német, bulgár, lengyel és csehszlovák delegáció is egyszerűen kisétált a vetítésről, így tiltakozva a vietnámiak filmbéli ábrázolása ellen.

A film végül megtalálta az utat a közönséghez és hatalmas siker lett. Több korabeli film kritikus legjobb amerikai filmnek titulálta A keresztapa óta, kiemelve az aprólékosan kidolgozott helyszíneket és díszleteket, a mesteri rendezést, a szívszorító színészi alakításokat, az ikonikussá vált orosz rulett jelenetek székhez szögező feszültségét, és a film epikus ívét a felszabadult lelkesedésből a keserű kiábrándulásig. De Niro egy interjújában könnyei között mesélte el, hogy az a jelenet, amikor a filmbeli kórházban Michael először találkozik Stevennel, pályafutása egyik legmeghatóbb pillanata volt. Egy másik interjúban azt is elárulta, hogy fizikailag legkimerítőbb munkája volt a film.

A szarvasvadász digitálisan felújított változata február 17-től látható a hazai art mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Puskin moziban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz. A mozivetítéseknek hivatalos kísérőfilmje is lesz a forgalmazó Pannonia Entertainment és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően: Hermán Árpád Sajnálom c. animációs rövidfilmje, amely egy férfi és szarvas találkozását mutatja be az erdőben, négy percbe sűrítve. A fesztiváldíjas rövidfilm abszurd komédia a bocsánatkérés viszontagságairól, kivételesen jól megtestesítve a filmdramaturgia esszenciáját, hogy hogyan lehet akár a legegyszerűbb történetet is humorral és izgalommal töltve bravúrosan elmesélni, és egy teljesen hétköznapi szituációt a feje tetejére állítani. Eredeti, eleven karakterek, stilizált, hangulatos hátterek, frappáns párbeszédek jellemzik.

A szarvasvadász

amerikai dráma, 184 perc, 1978 (16) magyar szinkronnal

Rendező: Michael Cimino

Szereplők: Christopher Walken, Robert De Niro

Magyarországi forgalmazó: Pannonia Entertainment

Végleges korhatás: 16

Egy pennsylvaniai kisváros ukrán-orosz negyedében az acélüzem egyik kohásza, Steven éppen az esküvőjét tartja, mielőtt két barátjával elindul Vietnámba. A három barát vidáman beszél arról, hogy remélik, az első vonalba kerülnek, mert így legalább lesz alkalmuk kiélvezni a bulit. Aztán betoppan egy háborús veterán, aki a kérdéseikre csak káromkodással felel. Nem tudják mire vélni a dolgot, de már nincs sok hátra, hogy ők is szembesüljenek azzal a világgal, mely félőrültté tette a katonát.