Nyilvánosak a 2022-es Zsoldos Péter-díj jelöltjei

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett, 25 éve alapított elismerés közönségdíjára 2022. március 31-ig várják az olvasók szavazatait.

A díj 2020-as megújulása óta a magyar fantasztikum legjobb regényei és novellái mellett a legszínvonalasabb fordításokra is fel kívánja hívni az olvasók figyelmét. A hazai fantasztikummal foglalkozó szakmai közösség jelölései alapján összeállt három shortlistből egy hét tagú zsűri Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szép Eszter képregénykutató és újságíró, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író – választja ki a legjobbnak ítélt műveket és fordítást.

A Zsoldos-díjat névadójának születésnapján, április 20-án adják át, és idén is lesz közönségdíj: a regény kategória shortlistjére került alkotásokra az olvasóközönség szavazatait is várják a díj honlapján 2022. március 31-ig. A közönségszavazásban részt vevők között egy teljes Zsoldos Péter-életműsorozatot sorsolnak ki, a zsűri által díjazott művek pedig a Zsoldos-díj együttműködő partnere, a Libri támogatását nyerhetik el.

A 2022-es év jelöltjei

    Regény kategória

Baráth Katalin: Afázia

László Zoltán: Mindig egyre több

Sepsi László: Termőtestek

    Novella kategória

Erdei Lilla: Vadhús

Füzesi Dóra: Amőbász

Juhász Viktor: Az Eigengrau

Kiss Gabriella: Túlélők

Kleinheincz Csilla: Növényeknek mondotta el

László Zoltán: Hullámsodrok

Moskát Anita: Istenanyák

    Fordítás kategória

Margaret Atwood: Legvégül a szív (fordította Csonka Ágnes)

Octavia E. Butler: A magvető példázata (fordította Huszár András)

William Gibson: Neuromancer (fordította Farkas Veronika)

További információk:

A díj hivatalos honlapja. Facebook-oldal.