Ének a határtalanról

Tímár Sára lemezbemutató koncertje a Zeneakadémián.

A napokban jelent meg Tímár Sára és zenekara ötödik lemeze, az Ének a határtalanról. Weöres Sándor – akinek idén ünnepeljük születésének 110. évfordulóját – költeményét választották címként, mely jelzi, hogy komoly témák kerülnek terítékre. Olyan népdalok és Weöres, illetve Kányádi megzenésített versek hangzanak el, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás vagy az örök érvényű szerelem. A versek és népdalok zenei kísérete hűen tükrözi azok mondanivalóját. Hol felemel, magasba repít, hol pedig az emberi lélek mélyebb rétegeit feszegeti. Ezúttal Tímár Sára és Szabó Dániel dalszerzőként is megmutatkozik, közösen készítették a vers-megzenésítéseket és a népzenei feldolgozásokat.

Tímár Sára Junior Prima díjas énekesnő neve ismerősen cseng a hazai népzenei és világzenei életben, hiszen évek óta számos zenei formációnak aktív tagja. Az énekesnő autentikus népzenét és világzenét is játszó zenekara mellett 2009 óta fellép a Sebő-együttessel is. A népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda együttes alkotó alapítójaként keresi.

Tímár Sára zenekara közel 15 éves múltra tekint vissza, 2009 óta zenélnek együtt. Mindnyájan kisgyermekkoruk óta foglalkoznak népzenével. Tudásukat az iskolai tanulás mellett táncházak, zenei táborok, gyűjtőutak során, idős mesterektől tanulva csiszolták. A zenekar tagjai nagyjából egy időben voltak a Zeneakadémia népzene szakának hallgatói, és szereztek előadóművészi és tanári diplomát, de etnográfus, kiadóvezető közgazdász és hangszerkészítő is megbújik a hangszerek mögött. A zenekari tagok számos versenyeredménnyel, ösztöndíjjal, 3 Junior Prima díjjal, 2 Népművészet Ifjú Mestere címmel büszkélkedhetnek, Szabó Dániel pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje. Fontosnak tartják a népzene hiteles megszólaltatásán túl annak továbbadását is, alapfokú művészeti iskolákban, közép- és felsőoktatási intézményekben tanítva örökítik tovább a néphagyományt. Népzene mellett más zenei műfajokban is tesznek kirándulást: klasszikus, blues, világzenei projektek résztevevői; és megszámlálhatalan együttesnek, zenekarnak tagjai.

2023. május 17., szerda, 19:00Zeneakadémia, Solti Terem

Tímár Sára – ének

Szabó Dániel – cimbalom, ének

Nyitrai Tamás – hegedű

Fekete Márton – brácsa

Lelkes András – bőgő

Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon

Jegyvásárlás itt.

Ízelítő itt.