Advent a Várkert Bazárban - 2023

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát

Az ünnepi kulturális kínálatban nagyszabású koncertekkel, hangulatos iparművészeti vásárral és családi programokkal várjuk a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtjuk meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával tesszük meghitté az adventi várakozást. A november 8-i sajtótájékoztatón a Várkert Bazár és a Budavári Palotanegyed adventi különlegességeit Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese mutatta be. Wolf Kati énekesnő az eseményen a lemezbemutató koncertjéről beszélt, elmondta, hogyan születtek új albumának dalai. Borbás Marcsi a Csikós udvaron nyíló gasztronómiai témájú, Mesél az asztal című szabadtéri kiállítást mutatta be. Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company frontembere a zenekar adventi dupla koncertjéről árult el kulisszatitkokat. Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő elmondta, hogyan segít az ünnepre hangolódásban a Tánc a hóban című koncertje. Sena Dagadu, az Irie Maffia énekese arról mesélt, hogy az adventi időszakhoz méltó, meghitt hangulatú műsorral várja majd zenekarával a közönséget. Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökigazgató-helyettese, kommunikációs igazgatója pedig az országos adventi adománygyűjtő kampányukra hívta fel a figyelmet.

Kiemelt programok

Az ünnepre hangolódás rendhagyó módon már november 26-án megkezdődik, Wolf Kati énekesnő Új utakon című lemezbemutató koncertjével. December 2-án a világ egyik legnagyobb hivatásos énekesekből álló együttese, a Honvéd Férfikar ad Advent hajnalán címmel ünnepi koncertet, amelyen nem mindennapi zeneművek és átiratok szólalnak meg a reneszánsztól napjainkig. Tíz éve alakult meg hazánk egyik legnépszerűbb együttese, az erdélyi Bagossy Brothers Company, amely advent első vasárnapján, december 3-án adventi dupla koncerttel várja a közönséget. December 9-én Tánc a hóban címmel különleges hangulatú koncerttel készül Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő. Idén egy ezerarcú külföldi zenekar is színesíti az adventi programkínálatunkat, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra december 10-én lép színpadra.

A Várkert Irodalom Aposztróf sorozata karácsonyi különkiadással várja a közönséget, az „Angyal zenéje, gyertyafény” című esten együtt élhetjük át a várakozást és készülhetünk közös történetekkel, családi receptekkel a közelgő karácsonyra december 12-én. Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal Borbás Marcsi és Szederkényi Olga író lesz.

Az Irie Maffia Ez a család címmel ad ünnepi koncertet december 16-án, fúvósokkal és gospel kórussal kiegészülve. A tavalyi nagy sikerű fellépések után a Budapest Bár idén is fantasztikus dupla koncerttel várja a közönséget december 17-én olyan népszerű művészek közreműködésével, mint Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi. A Szent Efrém Férfikar története során idén első alkalommal készített karácsonyi albumot, a nagyszabású bemutató koncert december 23-án lesz. A Random Trip december 30-án lép fel egy ütős all-star csapattal, ezúttal a rock jegyében. Az óesztendőt pedig Magyarország egyik legnevesebb elektronikus zenei party-sorozata, az idén húszéves Be Massive koncertje zárja december 31-én.

A megújuló Budavári Palotanegyedben is különleges adventi programok várják a közönséget: november végén nyílik karácsonyi, gasztronómiai témájú szabadtéri tárlatunk Borbás Marcsi gondozásában Mesél az asztal címmel az újjászületett Csikós udvarban. Borbás Marcsi december 9-én és 12-én rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételeket és a hozzájuk kötődő szokásokat ünnepi kostolóval egybekötve. A Csikós udvarban díszes karácsonyfa, betlehem, barátságos hangulatú vásár, valamint forró italok és ünnepi finomságok várják a megújuló Budavári Palotanegyedben sétálókat.

A Budai Várséták népszerű programjainak sorában a Sisi karácsonya sétán Erzsébet királyné ünnepeit ismerhetik meg az érdeklődők, míg A főváros ékszerdoboza sétán a Várkert Bazárt barangolhatják be a látogatók a lenyűgöző budapesti panorámában gyönyörködve.

Az adventi programokra látogatók idén is csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez: a Szent István-teremben, a nemrég átadott YBL6 Művészeti Térben és a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni az adományokat mindazok részére, akik számára nem lehet teljes az ünnep. Idén először további lehetőséget is adunk az adományozásra, a jegy.hu-n online jegyvásárlás esetén is hamarosan adományozhat az, aki jegyet vásárol egy eseményünkre.

Iparművészeti vásár

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a Várkert Bazár aulájában megrendezett emberléptékű adventi vásáron. Advent első három hétvégéjén kortárs iparművészeti sokadalom várja mindazokat, akik valódi értéket szeretnének ajándékozni. Népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a hazai iparművészet remekeiből lehet válogatni. Lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni, és megismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét, valamint válogatott iparművészek tartanak majd különleges workshopokat a Rearticon Iparművészeti Egyesület közreműködésével. A vásár december 2-án, 9-én, 16-án szombatonként 14:00 órától, december 3-án, 10-én, 17-én vasárnaponként 10:00 órától a Várkert Bazár esti programjai végéig lesz látogatható a koncertek előterében. Az esti programokra érkezők vásárlási kedvezményt is kaphatnak.

Családi programok

Advent első három vasárnapján 10 órától ingyenes kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és a szüleiket, közösen készíthetik el a család adventi koszorúját, valamint apró ajándékokat és díszeket az ünnepekhez. Ha pedig minden ajándék elkészült, animátoraink segítségével kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik interaktív karácsonyi játékainkat. Délelőtt 11 órától pedig a Grecsó Krisztián verseire épülő, Belefér egy pici szívbe című zenés-verses ingyenes előadás hozza el a színház varázsát, a koncert szívdobogását a gyerekekhez. Az interaktív produkció a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető kicsiket és családjukat.

Karácsonyi és újévi szokások

December 5-én a Rejtélyes Történelem sorozatban a Karácsonyi és újévi szokások a 19. században című esten a program házigazdája Katona Csaba történész beszélget Fónagy Zoltánnal, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensével és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról.

További részletes és aktuális információkért látogassanak el a varkertbazar adventi aloldalára.