Hajsza

Te mit tennél, ha egy férfi üldözne a szerelmével, miközben te egy lánnyal élsz se veled se nélküled kapcsolatban?
Augusztus 26-án mutatják be Magyarországon ezt a francia drámát, a Hajszát! A film már 2009-ben elkészült, és most végre a hazai közönség is megnézheti! Én vegyes érzelmekkel távoztam a vetítésről, mert a sztori nagyon lehangoló!

De ez nem jelenti, hogy rossz a film, csak nem egy hollywood-i szupermozi. A Hajszát inkább a következő címszavak jellemzik: komor hangulat, magány, mindent elsöprő szerelem. Ebben a filmben új nézőpontból vizsgálhatjuk meg a szerelmet!

Daniel (Romain Duris) sokat dolgozik, besegít barátja, Mitchel (Gilles Cohen) lakásának felújításába, és önkéntesként látogat egy öregek otthonába. Ezekből arra következtethetnénk, hogy Daniel maga az angyal. Pedig nem az. Vannak dühkitörései, hangulata folyton ingadozik. A barátai már hozzá szoktak ehhez, ezzel együtt kedvelik Danielt. Tudják, hogy bármikor számíthatnak rá, és azt is, hogy a fiú lelke mélyén egy jószívű, segítőkész srác.

Mint ahogy az lenni szokott a főszereplő szerelmi élete sem egy leányálom. Több, mint három éve jár barátnőjével. De ez egy olyan se veled, se nélküled kapcsolat. Hol az egyik, hol a másik akar kicsit többet vagy éppen kevesebbet a másiktól. Ez persze állandó feszültség a filmben. Az elején még a lány, Sonia (Charlotte Gainsbourg) hívogtja Danielt telefonon, aki felvenni sem hajlandó. Összefutnak a bárban, ahová mindketten járni szoktak. Daniel először észre sem veszi, aztán a lány flörtölni kezd Thomas-sal (Alex Descas) és Daniel ezt már nem hagyja annyiban. Közbelép. De Danielnek ismét hangulatváltozása van, Sonia pedig elrohan a bárból. Ezután a fiú kezd hajtani azért, hogy Sonia visszafogadja. Ez az egész filmben így megy, felváltva hagyják el, és epekednek egymás után.

Közben Danielnek egyéb problémái akadnak Egy őrült férfi (Jean Hugues Anglade) kezdi üldözni, folyton figyeli. Egy napon még a házába is betör, Daniel meztelenül találja az ágyában. Persze azonnal kipenderíti a lakásból, miközben a férfi szerelmet vall neki. A filmben többször betör Daniel lakásába, sőt abba a lakásba is, ahol Daniel épp dolgozik. Mondhatni őrületbe hajszolja Danielt! Azt hiszem innen kapta a film a Hajsza címet!

Az ostromló őrült nem hagyja nyugton Danielt, és ez szépen lassan teljesen megmérgezi Soniával való (amúgy sem fényes) kapcsolatát! Soniával egyre messzebb sodródnak egymástól, a nő többször hangsúlyozza, hogy végleg szeretne szakítani. Bár sokszor visszatáncol a végleges döntéstől, de úgy tűnik lassan végleg elhatározza magát.
Daniel és (titkos) imádója egyre többet beszélnek, a férfinak igencsak sajátos elképzelése van arról, mi is a szerelem?! De arról is, hogy hogyan kell azt helyesen megélni! Danielt egyébként Isten ajándékának tartja, valamifajta álomférfinak!

A filmet Patrice Chéreau írta és rendezte, aki az Intimitás című filmet is jegyzi. Aki emellett a film mellett dönt, annak el kell mondanom, hogy nem egy könnyen emészthető, „limonádé” amerikai filmről van szó. A Hajsza című film tele van szomorúsággal, magánnyal, torokszorító érzésékkel, és persze szerelemmel. Csakhogy ez nem egy rózsaszín ködben úszó szerelmes film, ez a viszonzatlan vagy önmagát elpusztító szerelem filmje! A rendező, Chéreau „specialitásának” tartják az ilyen típusú drámát. Chéreauce szeret ennyire összetett típusú karaktereket „létrehozni”, mint amilyen Daniel is! A film végét egyébként teljesen a mi fantáziánkra bízza, bár az egyértelműnek tűnik, hogy nem happy end!

6/10 pont

Hajsza (Persecution), francia film, 100 perc, 2009
Rendező: Patrice Chéreau
Szereplők: Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Jean Hugues Anglade