2018. július 17. - kedd

Nők férfiak nélkül

Kinyomtatom...
Jelenetkép a Nők férfiak nélkül c. filmből

A háború női szemmel teljesen más, mint a frontvonalban. De legalább annyi veszéllyel jár egy háborús országban élni, mint harcolni egy katonának.
A Nők férfiak nélkül az 50-es évek Iránját mutatja be. De nem háborús film. Négy nő életén keresztül mutatja be az ország „korlátait”. Szabályok kötik a nőket. Szinte mindenre van szabály: hogyan öltözködjenek, viselkedjenek, hova mehetnek stb. A szabadsághoz nincs joguk semmilyen formában. Én bevallom, nem tudnék és nem is akarnék így élni. Felfoghatatlan…

A filmet szeptember 30-tól játsszák a hazai mozikban, mindenképpen érdemes megnézni. A Nők férfiak nélkül megnyerte a legjobb rendezés díját a Velencei Filmfesztiválon, de Arany Oroszlán díjra is jelölték! A rendező, Shirin Nesh fantasztikus munkát végzett, le a kalappal!

Az én szememben a filmnek négy főszereplője van. Négy nő. Az életük összefonódik egy ponton. Vagyis egy helyen. Egy kertben, ahova férfiak nem léphetnek be, ahol minden gyönyörű, békés és nyugodt. Gyönyörűen van ábrázolva a hely.

Először egy fiatal lányt ismerünk meg, aki a bátyjával él. Munis (Shabnam Toloui) nem akar férjhez menni, pedig a bátyja kényszeríti erre. Munis-t inkább a politika érdekli, állandóan a rádiót hallgatja, hogy mi zajlik az országában… Lázadó lélek. Lenne. Ha lenne rá lehetősége. De nincsen. Egy megoldás van, hogy a lelke felszabaduljon. Az öngyilkosság.

Munist rendszeresen látogatja barátnője, Faezeh (Pegah Feridoni). Felnéz Munis-ra, de nem meri megszegni az országa, a hite írott és íratlan szabályait. De egy tragédia miatt kénytelen elhagyni otthonát és teljesen más, teljesen új életet kezdeni! Munis segít neki ebben, elviszi arra a csodálatos helyre, ahol minden békés és nyugodt.

Jelenetkép a Nők férfiak nélkül c. filmbőlJelenetkép a Nők férfiak nélkül c. filmből

Ennek a helynek a tulajdonosa (bár nem régóta) Farrokhlagha (Arita Shahrzad). Most hagyta el a férjét, aki egy katonai vezető. De a nő nem tudott boldog lenni vele, ő egy művészbe szerelmes. Hatalmas döntést hoz. Megvesz egy teljesen lepusztult villát, ennek a kertje az a gyönyörű hely, amelynek varázslatos hatása van. Legalábbis rám. A szolgálója egy napon talál egy ájult lányt a közeli patakban.

Mi már ismertük a lányt, a film elején megmutatják ki ez a lány és milyen élete volt eddig. A film egyik legkevésbé irigyelt szereplője. Borzalmas élete volt eddig. Én neki szurkoltam a legjobban, hogy legalább az ő élete forduljon jobbra. Egy darabig van esély arra, hogy mostantól jóra fordul a sora. De nem sokáig! Ő egyébként Zarin (Tóth Orsolya). Igen, egy magyar színésznő!

Minden nőnek érdemes lenne egyszer megnéznie ezt a filmet!

9/10 pont

Nők férfiak nélkül (Zanan-e bedun-e mardan/ Women Without Men)- német-osztrák-francia filmdráma, 95 perc, 2009
Rendező: Shirin Neshat
Szereplők: Shabnam Toloui, Arita Shahrzad, Pegah Feridoni, Tóth Orsolya

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

VéNégy Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult a hatodik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.