Nők férfiak nélkül

A háború női szemmel teljesen más, mint a frontvonalban. De legalább annyi veszéllyel jár egy háborús országban élni, mint harcolni egy katonának.
A Nők férfiak nélkül az 50-es évek Iránját mutatja be. De nem háborús film. Négy nő életén keresztül mutatja be az ország „korlátait”. Szabályok kötik a nőket. Szinte mindenre van szabály: hogyan öltözködjenek, viselkedjenek, hova mehetnek stb. A szabadsághoz nincs joguk semmilyen formában. Én bevallom, nem tudnék és nem is akarnék így élni. Felfoghatatlan…

A filmet szeptember 30-tól játsszák a hazai mozikban, mindenképpen érdemes megnézni. A Nők férfiak nélkül megnyerte a legjobb rendezés díját a Velencei Filmfesztiválon, de Arany Oroszlán díjra is jelölték! A rendező, Shirin Nesh fantasztikus munkát végzett, le a kalappal!

Az én szememben a filmnek négy főszereplője van. Négy nő. Az életük összefonódik egy ponton. Vagyis egy helyen. Egy kertben, ahova férfiak nem léphetnek be, ahol minden gyönyörű, békés és nyugodt. Gyönyörűen van ábrázolva a hely.

Először egy fiatal lányt ismerünk meg, aki a bátyjával él. Munis (Shabnam Toloui) nem akar férjhez menni, pedig a bátyja kényszeríti erre. Munis-t inkább a politika érdekli, állandóan a rádiót hallgatja, hogy mi zajlik az országában… Lázadó lélek. Lenne. Ha lenne rá lehetősége. De nincsen. Egy megoldás van, hogy a lelke felszabaduljon. Az öngyilkosság.

Munist rendszeresen látogatja barátnője, Faezeh (Pegah Feridoni). Felnéz Munis-ra, de nem meri megszegni az országa, a hite írott és íratlan szabályait. De egy tragédia miatt kénytelen elhagyni otthonát és teljesen más, teljesen új életet kezdeni! Munis segít neki ebben, elviszi arra a csodálatos helyre, ahol minden békés és nyugodt.

Ennek a helynek a tulajdonosa (bár nem régóta) Farrokhlagha (Arita Shahrzad). Most hagyta el a férjét, aki egy katonai vezető. De a nő nem tudott boldog lenni vele, ő egy művészbe szerelmes. Hatalmas döntést hoz. Megvesz egy teljesen lepusztult villát, ennek a kertje az a gyönyörű hely, amelynek varázslatos hatása van. Legalábbis rám. A szolgálója egy napon talál egy ájult lányt a közeli patakban.

Mi már ismertük a lányt, a film elején megmutatják ki ez a lány és milyen élete volt eddig. A film egyik legkevésbé irigyelt szereplője. Borzalmas élete volt eddig. Én neki szurkoltam a legjobban, hogy legalább az ő élete forduljon jobbra. Egy darabig van esély arra, hogy mostantól jóra fordul a sora. De nem sokáig! Ő egyébként Zarin (Tóth Orsolya). Igen, egy magyar színésznő!

Minden nőnek érdemes lenne egyszer megnéznie ezt a filmet!

9/10 pont

Nők férfiak nélkül (Zanan-e bedun-e mardan/ Women Without Men)- német-osztrák-francia filmdráma, 95 perc, 2009
Rendező: Shirin Neshat
Szereplők: Shabnam Toloui, Arita Shahrzad, Pegah Feridoni, Tóth Orsolya