2018. november 17. - szombat

A "Gyilkos" már nem gyilkol, csak ijesztget

Kinyomtatom...
Jerry Lee Lewis, zongora

Vasárnap Jerry Lee Lewis - alias Killer - bepótolta júliusban elmaradt budapesti koncertjét. Bár kétségtelen, hogy Ő a rock&roll egyik még élő legendája, mégis azzal „a pohár félig üres”-érzéssel jöttünk ki a Papp László Sportarénából.

Úgy tűnik, a családban nem csak Jerry Lee-nek jutott tehetségből. Az előzenekar Lewis húga, Linda Gail, annak lánya és zenésztársaik voltak, háromnegyed óra tömény pörgést biztosítva. Pláne azoknak, akik voltak annyira rutinosak, hogy helyfoglalás helyett rögtön a dühöngőben gyülekeztek táncra készen.

Utánuk fél óra szünet következett, amikor a táncoslábúak a pörgést, a kényelmesek az elült feneküket pihentették, majd 21:15-kor elkezdte... Lewis zenekara, a Memphis Beats. Minden tag énekelt egy számot, demonstrálva, hogy mindegyiküknek kiváló hangja van, majd negyed óra után megérkezett maga az élő legenda, Jerry Lee Lewis! Röviden összefoglalva: remek hangulat volt, amíg tartott. Hosszabban összefoglalni akkor sem annyira tudnám, ha akarnám, ugyanis negyvenöt perc zenélés után, visszatapsolás nélkül Lewis (és zenekara) lement a színpadról, a villanyt felkapcsolták, és elkezdték szétszedni a díszletet. Igazán arra sem volt idő, hogy csodálatunk kifejezéseképpen rekedtre visítsuk magunkat. Vállon veregettük egymást, hogy az előzenekar után mi is a tánctérre vonultunk csörögni, és nem vártunk „még egy kicsit” a táncolással.

Jerry Lee Lewis, zongoraJerry Lee Lewis, zongora

A közönség előtt is le a kalappal, mindent hozzáadtak a jó hangulathoz. A lassú számokat is ujjongva fogadták, a fiatalok a jelmezekről sem feledkeztek meg. Rivális rock&roll klubok gyülekeztek, a lányok „good girl Sandy” ruhájukban és frizurával rázták a ráznivalót, a fiúk séróját pedig greaser Travolta is megirigyelte volna! Ami döbbenet volt számomra, hogy az átlag életkor meglepően alacsony volt, és még a huszonéves fiúk is tudtak táncolni, nem is akárhogyan!

S persze a hirtelen végeszakadt koncert után először a döbbenet („Máris vége?”), majd a csalódottság („Akkor menjünk...”) lett úrrá a táncos lábakon, azért a ruhatárban már mindeki arról beszélt, milyen istentelenül jól nyomta a Great Balls Of Fire-t, de kár, hogy mi ifjak nem láttuk ötven évvel ezelőtt...

Ma Zürichnek hasonló jókat kívánunk!

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (7 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.