Hogyan találták fel a Facebook-ot? - Social Network - A közösségi háló

Először kicsit furcsa érzéssel ültem be a moziba, nem tudtam elképzelni, hogyan lehet egy közösségi oldalról filmet csinálni!? Hiszen David Fincher legújabb filmje a Facebookról szól! Nem bántam meg, hogy megnéztem! Nem meglepő, hogy Fincher ismét nagyot alkotott, hiszen olyan filmeket jegyez, mint a Harcosok klubja, a Hetedik, vagy a Benjamin Button különös élete!
A legjobban az tetszett, hogy ránk bízták a film készítői, hogy kinek van igaza. Nem kényszerítenek ránk egy végső megoldást!

Nagyon érdekes, mert többfajta nézőpontból látjuk az eseményeket. A film azt mutatja be hogyan válik egy jelentéktelen egyetemistából milliárdos. A Social Network igaz történeten alapul, korunk egyik legnagyobb számítógépzsenijének életét dolgozza fel. Mark Zuckenberg, akit Jesse Eisenberg alakít a XXI. század egyik legokosabb embere. Találmánya: a Facebook, napjaink egyik legjelentősebb találmánya. Több, mint 500 millió felhasználója van, ma már jellemző az a mondás, hogy aki nincs a Facebook-on, az nem is létezik! És ez most már Magyarországon is igaz. Félelmetes!

Zuckenberg és barátja, Eduardo Saverin (Andrew Garfield) a Harvadon tanultak, egy kis kollégiumi szobában találták fel, az azóta dollár milliárdokat hozó közösségi oldalt. A filmben szerepet kapott Justin Timberlake is, aki a Napster feltalálóját, Sean Parkert alakítja. Sean „viszi be” a Facebookot és Zuckenberget a Szilikonvölgybe, ahonnan már egyenes út vezetett a csúcsra. A film egy másik nézőpontja szerint nem is Zuckenberg találta fel a Facebook-ot, hanem a Winklevoss ikrek. Azt állítják Mark csak az ő ötletüket lopta el.

2003 őszén indul a film. Mark és barátnője szakítanak, a fiú sértettsége miatt hoz létre egy honlapot, ami már a Facebook előzményének tekinthető. Ezen a Harward „lányai” voltak láthatóak, párba állítva és szavazni kellett rájuk. Óriási botrány lett belőle, hiszen nőgyűlölőnek bélyegezték, és Mark az adatokat is illegálisan használta fel. Ezután hozta létre a thefacebook.com-ot, ami először csak az egyetemen, majd a Szilikonvölgyben és hamarosan világszerte népszerű lett. Mark élete felfordul teljes mértékben, nem csak a pénz miatt, hanem mert egykori barátaival is megromlik a kapcsolata, mindenki részesedést akar. A dolgok addig fajulnak, hogy Mark sok kapcsolata felbomlik, sőt bíróság elé kell állnia!

A film forgatókönyvírója, Aaron Sorkin egyszer azt nyilatkozta még sosem mondott ilyen gyorsan igent egy munkára. Pedig korábbi filmjei: Az elnök emberei vagy a Charlie Wilson háborúja is nagy sikereket ért el. Sorkin megkapta a film alapjául szolgáló könyvet (Ben Mezrich: Accidental Billionaire) és annyira megfogta a sztori és a karakterek, hogy egyből igent mondott a felkérésre! Sorkinnak nagyon tetszett a hackerek világa, de Zuckenberg összetett karaktere is magával ragadta. Ráadásul Markot sokan jófiúnak, sokan rosszfiúnak tartják, ez lényegében nézőpont kérdése.

Szerintem Mark valahol a kettő között van, néha mérges voltam rá, néha együtt éreztem vele. Mindenesetre nagyon hálás vagyok neki a Facebook feltalálásért! Ma már el sem tudnám képzelni az életemet Facebook nélkül! Függő lettem!

A könyvről megjelent kritikánkat itt olvashatod: http://www.cseppek.hu/cikk/2867hogyan-szueletett-facebook

7/10 pont

Social Network - A közösségi háló (The Social Network), 121 perc, 2010
Rendező: David Fincher
Szereplők: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake