Gyereklemez Kovács András Ferenc erdélyi költő megzenésített verseiből

A könyv után most lemezen, Farkasházi Réka tolmácsolásában hallgathatjuk meg a "Hajnali csillag peremén" című kötet verseit.

Már első lemeze megjelenésekor Réka célul tűzte ki, hogy a kortárs magyar irodalom legszebb gyerekeknek szóló köteteiből fog lemezt, illetve koncert műsort összeállítani, ezzel is segítve a számára oly fontos versek eljutatását a legkisebbekhez.

2010. november 18. 12:43 - Farkasházi Réka: Hajnali csillag peremén ©Farkasházi Réka: Hajnali csillag peremén

Kukorelly Endre kötete után Kovács András Ferenc erdélyi költő művei következtek (a Hajnali csillag peremén című könyv 2008-ban elnyerte az Év gyerekkönyve díjat).

A Hajnali csillag peremén című kötet gazdag tárháznak bizonyult – van benne mélység és könnyűség is: persze tréfás állatok, verses mese, a természet rengeteg apró virága, bogara, jelensége. Évszakok és mondókaszerű nonszenszek. Úgy Weöres Sándoros, hogy egyáltalán nem epigon, csak éppen nagyjából ugyanabból az anyagból dolgozik, hasonló eszközökkel:természet, apró költői ötletek, cirkusz, vásár; csengő-bongó rímekkel, erős ritmusokkal, nép- és műköltészeti nagy hagyományú formákkal.

A versek megzenésítésében Réka saját zenekara a Samuband segédkezett, olyan dallamvilágot alkotva, mely modern, mégis tökéletesen idomul az óvodás, kisiskolás korosztály igényeihez.

Nem csak az volt fontos, a műsor összeállításánál, hogy úgy szövegeiben, mind zeneileg a legjobbat nyújtsák, de célkitűzés az is, hogy az élő hangszeres zene varázsával megismertessék a közönséget, ebben a legfogékonyabb korban.

Réka gyakorló édesanyaként úgy tudja megszólítani közönségét, hogy a kicsik az első pillanattól kezdve érzik, jó kezekben vannak, szeretettel fordulnak feléjük. A 2010. november 26-án megjelent lemez is ezt a koncepciót viszi tovább, zene és próza, mese és dallam keveredik benne, igényes szórakozást nyújtva a legkisebbeknek, akik ez által játszva ismerkedhetnek a kortárs magyar irodalommal.

Hirdetés