Erdélyi Eszkimó Péter: Csukotka, könyvajánló

A könyvben történetek, gyönyörű képek: Anadir színes falú házai (mint Kanadában), rock-koncert a sportcsarnokban, kutyák, szánok, tundra, jaranga, emberek, tájak ….. Csukcsföld.
Rajtunk is múlik, hogy ne tűnjön el ez a világ.

2010. december 17. 17:09 - Erdélyi Eszkimó Péter: Csukotka ©Erdélyi Eszkimó Péter: Csukotka

Oroszország legdrágább vidéke Csukcsföld – oroszul Csukotka. Ez azonban nem gazdagságot, hanem mérhetetlen szegénységet vagy más szempontból nézve kilátástalanságot jelent. Amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Csukcsföldön szociális katasztrófa alakult ki, amelyet, ha megfelelően kezelnek is, legalább három generációnak kell felnőni ahhoz, hogy számottevő javulás következzen be. Az Uelenben vizsgálódó kutatók megdöbbentek az ottani állapotokon.....
Uelen? Közelítsünk: túl az Urálon, az északi sarkkörön belül, a tundrán, Oroszország legesleg-északkeletibb csücskében Magyarország területénél nyolcszor nagyobb terület, ez Csukcsföld. Nyolc hónap tél - mínusz ötven fok se ritka, és a nyár? No, nem kánikula, a „tikkasztó meleg” alatt olyan 16 fokot kell érteni. Ezt a területet mindössze 57 ezren lakják, Csukcs Autonóm Körzetben a csukcsok száma 14 ezer (pontosabb adatokat a 2010. októbertől elindított népszámlálás ad majd).
A csukcsok egy része a tundrán rénszarvastartásból él, másik részük a tengerparton halászatból. A csukcs nép az időszámítás előtti III. évezred elején alakult ki, már szinte tökéletes szimbiózisban éltek az emberi életre szinte teljesen alkalmatlannak tűnő hazájukban, sokáig ellenálltak az orosz cárok által küldött kozák seregeknek – aztán nem a kard, hanem az „üzlet” győzött: tüzes víz, hitelek, csalások ….. és most itt a szociális katasztrófa.
Erdélyi Eszkimó Péter a mai csukcsokról ír: a még mindig rénszarvasokat terelő családok szinte őskori körülményeiről, akik persze már szövetkezetben dolgoznak. A tengerparti csukcsokról, akiknek „kvótájuk” van bálnavadászatra. Bepillantást nyerünk abba a nagy játszmába, ami a kereskedelmi bálnavadászat címszó alatt fut. Közben csukcs mondák, viccek. Történetek a mából és a nem is oly régi második világháború utáni időkről, például a hidegháborúról, amely az egyszerű embereknek azt (is) jelentette, hogy megszüntettek az oroszok pár eszkimó települést itt, a világ végén, nehogy az itt élő eszkimók kapcsolatot tartsanak alaszkai rokonaikkal …...
És elérkeztünk Uelenbe. Itt vagyunk Alaszkával szemben – ahonnan át lehet látni Amerikába. Uelen, Oroszország legkeletibb pontja, amely kapcsolat lehetne Amerikával, de most is határzóna, belépni tilos (mondhatjuk csukott-ka) – vagy legalábbis nagyon körülményes.
A könyvben gyönyörű képek: Anadir színes falú házai (mint Kanadában), rock-koncert a sportcsarnokban, kutyák, szánok, tundra, jaranga, emberek, tájak ….. Csukcsföld.
Rajtunk is múlik, hogy ne tűnjön el ez a világ, hallod, hogy szól a harang? Mert...
"Senki sem különálló sziget; minden ember
a kontinens egy része, a szárazföld egy
darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger,
Európa lesz kevesebb, éppúgy mintha egy
hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát,
vagy a te birtokod; minden halállal én leszek
kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel;
ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang:
érted szól." (John Donne :Akiért a harang szól).

Meleg szívvel ajánlom a könyvet: olvasmányos, érdekes és nagyon szépek a képek is.

Erdélyi Eszkimó Péter: Csukotka, 2010
Napkút Kiadó, ISBN: 9789632631523