Keleti dallamok - East Side Stories - 42. Magyar Filmszemle

Cseh Tamás dalának híres Bereményi sora ugrott be az East side stories című film megtekintése után: ”maradunk itten, neve is van: Budapest.”. Bár jóval több melegség van a dal szövegében, mint ebben a négy részes filmben.

Négy rövidfilm négy rendezőtől, akik a számukra legfontosabb, vagy momentán az, szemszögből mesélnek az ő Magyarországukról.

Bollók Csaba The sunny side epizódjában csak a címében napfényes oldalát festi meg keleti régiónknak. Csalóka ez a napfény, mert a történelem nem segít átmelegedni alatta. Gavro és Gina szerelmét láthatjuk három különböző történelmi korban. A Monarchia megtévesztő békéjében sütkérező évek után, a 70-es évek szocialista Adriájáról befutunk 2006 zavarba ejtő, kínos őszének estéjébe. Gavro és Gina szerelméből süt a néma vád, majd kapcsolatukba belemar a hűtlenség, és később jön a hideg közöny. A különböző történelmi korszakok érzelmi lenyomatait ragadta meg egy-egy villanásnyi képben Bollók Csaba. Térségünkben az idillikus felszín alatti alattomos történelmi áramlások roncsolják a nemzetek, nemzedékek kapcsolatát egészen a felismerhetetlenségig. A meghirdetett eszmék, a hangoztatott jelszavak zavaros ordibálásba fulladnak.

A The flip side című részben Török Ferenc Spiró György írását vitte vászonra. Egy idősödő nő magányának csendjét. A történetben a nő a posta felszólítására leadja régi, tárcsás készülékét. Egyik nap felkel, elmegy a postára, majd hazamegy, és behúzza a függönyöket. Szűkebb környezetén át vezető útja során rájön, már nem ismeri ki magát a városon, mert a régi, megszokott tereket, és az ismerős villamos-végállomást is benőtte a modernizáció. De az emberekkel sincs nagyobb szerencséje, legalábbis, ami a fiatalabb korosztályt illeti, akik durván követelik maguknak a helyet már a postán is. Inkább kizárja magából a világot. Török Ferenc a film panel-realizmusán keresztül is képes volt ábrázolni a magány méltóságát. Ezt látjuk a nőt alakító Csomós Mari kutató, okos tekintetében, egyenes tartásában.

Bodzsár Márk The other side című opusza egy biztos kezű és stílusú fiatal rendezőt takar. A pénzétől és a hatalmától megrészegedett topmenedzser néhány napja a sztori. Az Amerikai psycho hírhedt pszihopata figurája elevenedik meg magyar, bár jelentősen finomított, változatban. Egy negyvenes férfi képtelen belenyugodni évei és kilói számába, és abba pedig végképp nem tud beletörődni, hogy a nála alacsonyabb társadalmi szinten lévők levegőt mernek venni az ő jelenlétében. Rögeszméje végez uszodatársával, az egyszerű kifutófiúval. Bodzsár groteszk története a gazdagság rideg, torzító világát ábrázolja remekül. A külsőségeket hajszoló, az egojába belemerevedett világban hagyjunk fel minden reménnyel, üzeni a rendező. Rába Roland kiválasztása az egyik legjobb döntése a rendezőnek. Joviális fizimiskája ördögi indulataival együtt félelmetesen jó kombináció.

Hajdu Szabolcsnak sincs jobb véleménye világunkról a The wild side–ban. Egy Romániából érkezett férfi munkát keres Magyarországon. Családot alapított itt, de munka híján szép lassan szétmorzsolódnak a mindennapjai. Választ nem kap, hogy miért nem kell szakképzettsége, munkabírása. Szép lassan elkallódnak reményei, és akaratereje egyre inkább csődöt mond ebben a kilátástalanságban. A család sem igen kapaszkodó többé már. A kocsmák áporodott levegőjét szívja sorstársaival együtt. A film utolsó harmadában kissé megtorpan a sokadik lerészegedés után az amúgy sem lendületes történet. A vége felé viszont ismét feltámad. Egy karaoke bárban a főhős találkozik Tina Turner-rel, aki azt énekli a férfinek „simply the best”. A nő rekedtes hangja, jellegzetes mozdulatai jobban tompítják a belső nyugtalanságot, mint a tömény szesz. Talán ilyen a boldogság, dereng fel a férfiben, és hazáig követi a nőt. De a légyottból nem lesz semmi, mert ez a kábítóan szép varázslat eltűnik. Akárcsak az a jobb életbe vetett hit, amiért Magyarországra jött. A befejező jelenetben egy kisgyermek szájából elhangzó fohász lehet a remény utolsó hangja?
Bacskó Tünde megrázóan mutatja be a magasságot és a mélységet.

A négy rendező nem áltatja a közönséget. Ez vagy, ezek vagyunk, itt tartunk 2010-ben. Maradunk vagy továbbmegyünk?

7/10 pont

East side story - színes, magyar film, 90 perc, 2009-2010
Rendezők: Bollók Csaba, Török Ferenc, Bodzsár Márk, Hajdu Szabolcs
Operatőrök: Reich Dániel, Lovasi Zoltán , Nagy András, Garas Dániel
Szereplők: Radnay Csilla, Telekes Péter, Csomós Mari, Garas Dezső, Nagy Ervin, Tóth Anita, Andi Vasluianu, Bacskó Tünde, Török-Illyés Orsolya, Rába Roland, Trill Zsolt, Rezes Judit