Az alakváltók visszatérnek - Transformers 3.

Az első rész nagyon a tetszett. A második egy kicsit lapos volt, de Michael Bay rendező mindenhol azt nyilatkozta, hogy a harmadik rész az első mintájára készül majd és apait-anyait beleadnak. Így tehát, vártam, bizakodtam és reméltem, de csalódnom kellett...

Már eleve a sztori is szerintem egy kicsit túl lett bonyolítva. A hatvanas évek végéről indulunk, amikor az amerikaiak sétát tettek a Holdon. A történelem során rengeteg összeesküvés elmélet látott napvilágot, mely szerint meg sem történt a Holdra szállás, egyesek szerint az oroszok voltak az elsők. Nem tisztem, hogy ebben igazságot tegyek. A Transformers 3-ban is egy ilyen összeesküvés elmélet bontakozik ki: az űrháborúról, de még Csernobilról is. A forgatókönyv szerint az Autobotok építettek egy bárkát, hogy elrejthessenek egy olyan szerkezetet, ami eldönthette volna a harcot az Autobotok és az Álcák között. Mindenki úgy tudta, hogy ez a Bárka és ennek őrzője, Őrszem (aki egyben Optimus mestere is volt) megsemmisült. A Bárka becsapódását érzékelték a NASA-nál, és ezért indultak az Apolló 11-el a Hold sötét oldalára. A küldetés titkos volt, így Neil Amstrongék nem beszélhettek a Bárkáról senkinek.

Aki látta az első és máodik részt, vagy olvasta a képregényeket, az tudja, hogy Kibertron már teljesen megsemmisült az állandó Álca-Autbot harc miatt, így Optimus és a még megmaradt alakváltók (köztük személyes kedvencem, Űrdongó) a Földön segédkeznek, hogy legalább minket, embereket megmentsenek a gonosz robotoktól, az Álcáktól.
Jól is teszik, mert az Álcák most nem kisebb feladatot vállaltak, mint leigázni az egész Földet és Kibertront teleportálni a mi bolygónkra. Ez így elsőre furán hangozhat, de Megatron (az Álcák Don Corleonéja) rájön, hogy a Bárkán lévő technológiával és Őrszem felélesztésével megvalósítható a terv.

Optimus az emberektől megtudja, hogy a Bárka még megvan, először féktelen haragra gerjed, amiért ennyi időn keresztül nem szóltak neki, majd úgy határoz felmegy a Hold sötét oldalára, és elhozza Őrszemet, és az oszlopokat, amit a Bárka rejt. Innentől kezdve pörögnek fel az események, a háború megkezdődik: a katonák és az Autobotok együtt veszik fel a harcot az Álcák ellen...

Az első két rész szereplői mind visszatérnek, kivéve Megan Foxot. A főszereplő ismét a lúzer iskolásból, lúzer munkakeresővé váló Sam Whitwicki (Shia LaBeouf). Az oldalán ezúttal egy szőke szépség, akit Rosie Wihteley-Huntington alakít, nem sokkal nagyobb színésznői tehetséggel, mint Fox tette korábban. Lennox (Josh Duhamel), Epps (Tyrese Gibson) valamint Simmons (John Turturro) hozzák a szokásos formájukat, míg az első kettő a hősies katona szerepébe, addig utóbbi az őrült veterán karakterébe bújik (ismét).
Új szereplő viszont John Malkovich, aki Sam első főnökét alakítja, valamint Patrick Dempsey, aki McCsábító után most McRosszfiút alakítja.

A csata és menekülés jelenetek Chicagoban nagyon jól sikerültek, 3D technikában pedig kifejezetten látványosak. De a sztori, a párbeszédek sokszor a humor eszközével próbálnak meg élni, ami nem igazán jön össze a film stílusával. A film két és fél óra hosszú, ami szerintem egy kicsit sok, néhol már-már az órámat nézegettem...


Összességében tehát azt mondhatom, hogy rendkívül vegyes érzelmekkel távoztam a moziból. Mindenesetre már várom a negyedik a részt, bár nem tudom elképzelni ki tudja majd helyettesíteni Michael Bay-t, ő ugyanis már nem vállalta el a negyedik epizódot. Pletykák szerint az eddig producerként jelen lévő Steven Spielberg ül majd a rendezői székbe.

7/10 pont

Transformers 3 (Transformers: Dark of The Moon) - amerikai akciófilm, 154 perc, 2011

Rendező: Michael Bay

Szereplők:Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, Patrick Dempsey, Tyrese Gibson, Josh Duhamel, John Malkovich