2018. november 15. - csütörtök

Gyilkosan gyönyörű - Colombiana

Kinyomtatom...
Colombiana

Luc Besson producerként működött közre a Colombiana című filmben, amiben egy új és csodaszép színésznő mutatkozik be: Zoe Saldana. A film azonban túlzottan épít a hölgy külsejére, mint az akciójelenetekre vagy a történet jobb kidolgozására. Emiatt pedig bekerül az egyszer megnézhető átlagos amerikai akciófilmek közé. Kár érte.

Korábban a finoman szólva nem túl jól sikerül Álomháború (Sucker Punch) kapcsán írtam arról mennyire szeretem az olyan filmeket, ahol egy (vagy több) harcos amazonnal találkozhatok. Emiatt vártam a Colombiana című filmet, de ismét csalódnom kellett. Talán az a baj, hogy ha nagyon vár az ember valamit, akkor az általában rosszul sül el, mert nagy reményt fűz hozzá. Zoe Saldana jól alakítja a hidegvérű, bosszúálló gyilkost, de a film készítői túlságosan Zoe külsejére építettek. Hogy értem ezt? A gyönyörű színésznőt többször bújtatják tetőtől talpig testhez álló ruhába, vagy adnak rá mini nadrágot. A haja, a sminkje szinte minden képkockán tökéletes, ami eléggé hiteltelenné teszi.

Mondjuk egy fokkal jobb a helyzet, mint anno a Transformers filmekben, ahol Megan Fox fehér nadrágja maradt makulátlanul tiszta minden harc vagy menekülés ellenére. Zoe-t legalább néhányszor összepiszkolták. Nem igazán értem, hogy miért volt szükség ilyen nézőcsalogató eszközökre, hiszen maga a történet lebilincselő, és ha Zoe csak egy fokkal is tökéletlenebb lenne, a női nézőket is bevonzották volna a moziba. Így a célközönség leginkább a 17-40 éves férfiak lettek, amivel nincs probléma, csak nem erre számítottam.

Zoe Saldana, mint hidegvérű gyilkosZoe Saldana, mint hidegvérű gyilkos

A történet maga egyébként nem új keletű, hiszen eléggé hasonlít a Leon a profihoz vagy akár a Kill Billhez. Egy lánytól elveszik azt, akit szeret és emiatt bosszút esküszik. A kilencéves Cataleya szüleivel él Kolumbiában, egy napon lemészárolják a szüleit, a kislány elmenekül. Mielőtt apjától elbúcsúzik, a férfi átad neki egy nyakláncot egy virág medállal, ennek a későbbiekben fontos szerepe lesz.
Cataleya viszontagságok árán eljut a nagybátyjához, a maffiózó, Emilió-hoz. Én már eddigre elveszítettem a filmbe vetett hitemet, mert elégé meseszerű, hogy egy kilencéves kislány elmenekül profi gyilkosok elől, eljut a rendőrségre, majd az ő segítségükkel Chicagóba, majd tőlük is megszökve a nagybátyjához. Amikor pedig Cataleya gyermeki száját elhagyja az a mondat, hogy „gyilkos akarok lenni”, akkor már szinte a komédia kategóriájába került (számomra) a film. Sajnos.

Jó néhány évvel később járunk, Cataleya már gyönyörű felnőtt nővé érett, és mellesleg profi gyilkossá is. Hidegvérrel, kegyetlenül lemészárol bárkit. Áldozatain pedig „otthagyja” annak a virágnak a nyomát, aminek jelképét a nyakláncán hordja. Mondhatjuk, hogy ez az ő kézjegye. Ezzel próbál üzenni szülei gyilkosának, akik ellen természetesen bosszút forral. Cataleyának van egy szerelme is, de a férfiról csakhamar kiderül, hogy nem az, akinek mondja magát. Bár tény, hogy a nő sem vallja be magáról az igazat.

Cataleya-t üldözi a rendőrség, az FBI, és a szülei gyilkosai is. De vajon ki kap majd el kit? Meddig hajlandó elmenni Cataleya a bosszúvágytól fűtve? Mit kell feláldoznia a vendetta érdekében? Ezekre nem válaszolhatok, mert akkor a maradék izgalom is elvész a filmből, de mindenre választ kaptok a 107 perc alatt.

Összességében a film egyszer megnézhető akciófilm, amit leginkább férfiaknak tudok ajánlani, nekik viszont nagy valószínűséggel tetszeni fog a gépfegyverrel rohangáló, karcsú, fekete hajú szépség.

6/10 pont

Colombiana - amerikai-francia akciófilm, 107 perc, 2011
Rendező: Olivier Megaton
Szereplők: Zoe Saldana, Callum Blue, Cliff Curtis, Lennie James, Jordi Moilá, Michael Vartan

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.