Igaz történet alapján - Géppisztolyos prédikátor

Sokféle karakter bőrébe belebújt már Gerard Butler az elmúlt években, pl. láttuk Drakulaként, vagy egy számítógépes játék részeként, fejvadász exférjként, vicces TV-s szereplőként, vagy akár romantikus filmben. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy mindegyik szerepben megállta a helyét és ami még ennél is furcsább, hiteles maradt. Most egy merőben új szerepkörben látjuk és ez is nagyon jól áll neki.

Amikor az első másodpercekben éppen szabadulni látjuk a börtönből, még nem is sejtjük mi fog vele történni ebben a kb. két órában. Samet a felesége várja a börtön előtt, akit egyébként Michelle Monaghan alakít. Sam azaz Butler szeretné az életét ott folytatni, ahol abbahagyta, mielőtt lecsukták: a motoros haverjaival lógni, inni, drogozni stb. Ám elképedve figyeli bizonyos dolgok változását az otthonában.
A felesége nem csalta meg, de mégiscsak valami másban keresett vigaszt: Istenben és a templomban látta a kiutat. Megpróbálja Samet is rávenni a megtérésre, a férfi persze hallani sem akar róla. Ám amikor a barátjával egy nagyon rosszul sikerült este után, csupa vérben tér haza, a felesége nem igazán hagy más megoldást. Vagy elmegy velük a templomba, vagy másik otthon után kell néznie. Sam elmegy a templomba, megkeresztelkedik, hinni kezd és az élete szép lassan kezd jó irányba haladni. Munkát kap, majd egy csodával határos vihar túlélése után, jól menő vállalkozást indít. Meggazdagodnak, új életet kezdenek, egy új házban, de ekkor Sam már többet akar. Segíteni másokon.

Innentől kezdi a film teljesen lekötni a figyelmet, vagy legalábbis az enyémet mindenképpen. Sam templomot épít és a gyülekezet bevételeiből akar felépíteni egy árvaházat Afrikában, Szudánban. Azt hiszem itt kell megjegyeznem, hogy Sam Childers nem egy kitalált személy, hanem egy létező figura. Nyilván vannak részek, ami kiszínezettek, de a történet nagy része igaz történeten alapul. Talán ettől válik még elképesztőbbé, lenyűgözővé, felkavaróvá.

Gyerekesen fog hangzani, de a film premierjét még Karácsony előttre tűzték, és így talán még hidegrázósabb volt az egész. Nekünk az a problémánk, hogy milyen ajándékot vegyünk, vagy mi legyen a karácsonyi menü, addig az ott élő emberek és gyerekek a mindennapok túlélésével küzdenek. Az LRA nevű milícia tartja uralma alatt a népet, és nekik semmi sem szent: gyerekeket rabolnak és adnak pisztolyt a kezükbe, falvakat gyújtanak fel, embereket ölnek. Sam nem is igazán sejti milyen nagy fába vágta a fejszéjét. Segítői a szabadságharcosok, de az ő felszereléseik is rosszak, így nem sok mindent lehet tenni. Az árvaház elkészül, mégha ehhez rengeteg pénzre is van szükség (amit nagyrészt Sam fedez). De ha arra van szükség Sam fegyvert ragad és ő maga kezdi irtani az LRA embereit. Gyorsan híre megy a fehérbőrű, gépfegyveres prédikátornak.
Ám eközben Sam elhanyagolja feleségét és kislányát, feléli minden tartalékukat, jelzálogot tetet a házukra, eladja a vállalkozást. Vajon meddig bírja egy házasság mindezt a megpróbáltatást?

Csak ajánlani tudom a filmet mindenkinek, aki úgy érzi, hogy nagy problémái vannak. Garantálom, hogy ezután a film után jó ideig nem fog eszébe jutni a saját gondja, mert eltörpül majd a kis gyerekek gondjai mellett. Gerard Butler rajongóinak is merem ajánlani. Azoknak viszont kifejezetten NEM ajánlom, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, gyengébb idegzetűek is tartózkodjanak ettől a filmtől.

8/10 pont

Géppisztolyos prédikátor (Machine Gun Preacher) - amerikai akciófilm, 2011, 129 perc

Rendező: Marc Forster
Szereplők: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Michael Shannon