Statham és De Niro együtt - Válogatott gyilkosok

Nagyon vártam már ennek a filmnek a premierjét, mert mindkét főszereplőt azaz Robert De Niro-t és Jason Statham-et is imádom. Viszont kíváncsi voltam, hogy férnek meg majd egymás mellett. Hiszen egyikőjük egy színész legenda, a másik pedig kb. 10 éve szerepel filmekben. De nagyon jól kiegészítették egymást, mintha mestert és tanítványát láthattuk volna. Kicsit olyan érzésem volt, mintha de Niro valamelyest át is adná a stafétát fiatalabb kollégájának.

Olyan lett ez a Válogatott gyilkosok, mintha több akciófilm és/vagy thriller összegyúrásából keletkezett volna, amivel végülis nincs baj, csak egy kicsit furcsa. Ami nekem nagyon tetszett, hogy Robert de Niro hagyta érvényesülni fiatalabb kollégáját, Jason Stathamet. Nem akarja túlszárnyalni, leszerepelni. Nem éreztem úgy, hogy a jóval nagyobb nevű de Nironak derogálna az utóbbi évek akcióhősével, Stathammel forgatni. Szerintem ez elismerésre méltó dolog, hiszen De Niro esetében (bár én elfogult vagyok) egy színészóriásról beszélhetünk.

A film elején rögtön egy izgalmas kalandba keveredünk, Statham azaz Danny Bryce és Robert de Niro (Hunter) bevetésen vannak, ám a dolgok rosszul sülnek el. Ennek következtében Danny visszavonul, felhagy a szakmával, vagy nem tudom, hogy hívják ezt a metódust a bérgyilkosoknál. Tulajdonképpen boldogan éldegél a mit sem sejtő szerelmével, Anne-el (Yvonne Strahovski). De azért sejthető, hogy ez idilli állapot nem tartható fent sokáig, hiszen mint tudjuk a korábbi Statham filmekből, nem életbiztosítás a barátnőjét alakítani. Most sincs ez máshogy.

Dannynek ugyanis el kell vállalnia egy újabb bevetést, méghozzá egy nagyon rizikósat. Terroristák ugyanis túszul ejtették Huntert, Danny egykori mentorát. Csak és kizárólag akkor engedik el élve, ha Danny megtesz nekik egy kis(?) szívességet. Le kell vadásznia azokat az ügynököket, akik végeztek a terrorista fiaival. Nem veszélytelen a feladat, hiszen ezeket az embereket testőrök védik, soha sincsenek egyedül stb. Ráadásul egy esetleges háború elkerülése érdekében balesetnek kell álcázni a haláleseteket.

Danny vonakodik a projekt elfogadásától, de Huntert megakarja menteni. miután megszöktetni nem tudja (pedig megpróbálja) el kell fogadnia a küldetést. Összeáll néhány régi kollégával(?) és megindul a hajsza a különböző országokon keresztül.

Nyilván nem árulhatom el, hogyan végződik a történet, mert akkor elvész a thriller varázsa. Annyit elárulok, hogy lesz gyilkolászás, lesz bonyodalom, veszedelem és minden, amire szükség van egy jó kis akcióthrillerhez. Jason Statham rajongóknak kötelező darab!

7/10 pont

Válogatott gyilkosok (Killer Elite) - amerikai-ausztrál akcióthriller, 100 perc, 2011

Rendező: Gary McKendry
Szereplők: Jason Statham, Robert De Niro, Clive Owen, Yvonne Strahovski, Dominic Purcell